Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2015 17:45
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

FILMY A SERIÁLY BRUCE WILLIS
Uložit Uložené

Sestaví někdy lidstvo stroj času? A jestli vůbec, kdy to bude? Na tyto otázky se nám snaží odpovídat režiséři, svými filmovými vizemi.

Cestování v čase je vděčné téma pro každého filmového tvůrce. No přiznejme si, koho z nás ta myšlenka nevzrušuje. Osobně bych si zapamatoval sportovní výsledky, vrátil se o pět let a pak si jen užíval peněz. A co ty? Navštívil bys zesnulé blízké, koupil akcie Microsoftu, nebo bys navštívil koncert Nirvany? Jestli máš nějaké originální nápady, hoď je do komentářů. Ale zpátky k filmům. Největším problémem scénáristů je paradox. Co když se vrátíš do minulosti a pozveš na rande svoji mámu dřív, než to stihne tvůj otec? Co když potkáš sám sebe? Takové a ještě mnoho dalších problémů řeší nejen filmaři, ale i vědci. Sestavili jsme žebříček těch (podle nás) nejkvalitnějších filmů o cestování časem. Vybrali jsme si jen ty, v kterých si tvůrci originálně pohráli s vysvětlením paradoxů a způsobů, jak cestu vykonat, aniž by jim v tom něco nesedělo, nebo takové filmy, které toho sice moc nevysvětlují, ale příběhově dosahují nesporných kvalit. 

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

12 opic

1995

Kultovní klasika sci-fi žánru z poloviny 90. let. Vypráví o Jamesi Colovi, kterého si bravurně zahrál Bruce Willis. Děj se odehrává na Zemi v roce 2025. Lidstvo téměř vymřelo (přežilo jen 1 % obyvatelstva) a přežívají v temných prostorách hluboko pod zemí. Důvodem jejich potupného bydliště a vymýcení naprosté většiny obyvatel byl vir, který vypustil v letech 1996-1997 neznámý agresor. Lidé žijící v podzemí se s takovým osudem nehodlají smířit a vyšlou nedobrovolně do minulosti vězně, kteří mají za úkol jen pozorovat a nezasahovat do děje. Jejich úkolem je vypátrat původce nákazy. Cole se však omylem dostane do roku 1990 a je umístěn do psychiatrické léčebny, kde se setká s Jeffreym Goinesem (Brad Pitt). Pátrání je hodně zapletené, ale na konci se ti všechno spojí a o kvalitní filmový zážitek je postaráno. 

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Looper

2012

A zase ten Willis. Ale tentokrát nemá druhou roli skvělý Brad Pitt, ale neméně bravurní Joseph Gordon-Levitt. A o co ve filmu jde? Existuje zločinecká organizace, která zaměstnává nájemné vrahy, které nazývají loopeři. Loopeři si vydělávají (jak už to u nájemných vrahů bývá zvykem) zabíjením nepohodlných osob. Řídí se jen jedním pravidlem. Nikdy nesmí nechat svoji oběť utéct. Za svoji práci jsou velmi dobře placeni. Ale má to jeden háček. Organizace totiž vrahům posílá lidi určené k popravě z budoucnosti. Zdánlivě jednoduchá práce se však jednoho dne zvrtne. Gordonu-Levittovi se zjeví před hlavní jeho vlastní budoucí já. Ve zlomku vteřiny se musí rozhodnout, jestli se zabije, nebo nechá jít, čímž poruší základní pravidlo looperů. Jak se rozhodne, se podívej sám, určitě nebudeš litovat.

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Osudový dotek

2004

Většina kritiků si na tomto snímku a hereckých výkonech hlavních představitelů s chutí smlsla. Přesto, díky své zábavnosti a dobře zpracované myšlence, která se sice objevila už v mnoha snímcích předtím, si zaslouží místo v našem žebříčku. Film vypráví příběh Evana Treborna (Ashton Kutcher), který trpí výpadky paměti. Navštěvuje tedy psychiatra, který ho samozřejmě nevyléčí, ale poradí mu, ať si vše zapisuje do sešitu, aby si mohl zapomenut situace v budoucnu stále oživovat. Po celkem zdlouhavém úvodu, který je však pro zbytek filmu nezbytný, zjistí, že se díky těmto zápiskům může vracet v čase do svých vzpomínek a měnit sled událostí. Cestuje několikrát tam a zpátky, ve snaze zachránit svoji dívku. Zajímavé pasáže filmu jsou především ty, kdy v minulosti něco pozmění a pak je budoucnost úplně jiná než předtím.

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Návrat do budoucnosti

1985

Další film je spíš na odlehčení, než aby přinášel něco objevného. Přesto se určitě jedná o jeden z nejzábavnějších filmů o cestování v čase. Rodinná komedie o mladíkovi, který se často baví s potrhlým vědcem žijícím v okolí. Jednoho dne se vědci podaří sestrojit stroj času. Pomocí auta poháněného plutoniem se přesouvá o 30 let do minulosti. Dozvídá se spoustu věcí o své rodině a svých starších známých. Problém nastává v tu chvíli, kdy se do něj zamiluje jeho vlastní matka. Film je propleten spoustu na sobě závisejících zápletek a hlavní hrdina se bude muset hodně snažit, aby napravil všechno, co zpackal. Návrat do budoucnosti se dočkal dvou dalších pokračování, která dosáhla téměř stejných kvalit jako díl první. 

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Zdrojový kód

2011

Na začátku filmu je divák zmatený stejně jako hlavní hrdina kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), který se probudí ve vlaku. Netuší, jak se tam dostal. O to divnější je, že naproti němu sedí žena, kterou nikdy v životě neviděl, ale ona jeho zcela očividně poznává. Po chvíli mu dojde, že se probudil v těle jiného člověka, ale než stihne cokoli udělat, vlak je rozmetán obrovskou explozí. Po "smrti" se probouzí v jakémsi bunkru a přes obrazovku s ním mluví důstojnice. Zjistí, že se stal spolupracovníkem na misi, jejímž cílem je odhalit pachatele, který odpálil příměstský vlak. Jeho úkolem je vracet se pořád na stejné místo a čas v minulosti do těla jedné z obětí vlakového neštěstí. To vše pomocí tajného experimentu nazvaného Zdrojový kód, který mu umožňuje pohybovat se v paralelní realitě po dobu osmi minut. Za tu dobu musí vypátrat identitu útočníka. Zajímavý nápad filmu se podařilo dobře zpracovat a jako pomyslná třešnička na dortu přichází závěr, který je přinejmenším kontroverzní. 

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Vše, co jste kdy chtěli vědět o cestování v čase

2009

Do seznamu jsme se rozhodli zařadit i tuto geniální britskou komedii o trojici obyčejných chlapů, kteří vyrazí do hospody na pár piv. Nikdo by nečekal nic zvláštního, ale posléze přijdou na to, že na záchodě je díra v časoprostoru. Sled událostí je přesvědčí o tom, že skutečně mohou cestovat v čase pomocí toalet v restauraci. Slušná dávka britského humoru ti asi bránici neroztrhá, ale určitě se budeš dobře bavit. Inteligentní dávka zábavy určitě nikomu neuškodí a přesto, že se jedná o nízkorozpočtový projekt, určitě zanechal stopu v historii filmů o cestování v čase. 

Nejlepší filmy o cestování v čase, které ti pořádně zamotají hlavu

Svěrací kazajka

2005

Už obsazení tohoto mysteriózního thrilleru napovídá, že tady o špatný film rozhodně nepůjde. Keira Knightley a Adrien Brody. Brody hraje vojáka, který působil na vojenské operaci v Iráku v roce 1991. Z jeho hlasu se dozvídáme, že tehdy poprvé zemřel, ale doktorům se podařilo ho zachránit, ale s velkým následkem. Se ztrátou paměti. Po příjezdu do Spojených států pomáhá po bloudění zimní krajinou mladé matce a její dceři. Stopne si auto. Po cestě je staví policie a Brody se ocitne u soudu za vraždu policisty. Vzhledem k jeho psychickému zdraví ho soud nepošle do vězení, ale do psychiatrického ústavu. Tam se setkává s doktorem, který své pacienty dopuje silnými léky a poté na nich zkouší šokovou terapii tím, že je uzavírá do boxů, podobným těm, které se používají v márnicích. Po čase se Brodymu dostaví v uzavřeném prostoru schopnost cestovat časem i prostorem. Při jedné z cest se setká s pohlednou, samotářskou dívkou, která mu pomáhá vypátrat fakta o jeho minulosti.

Doporučeno
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek 31. března 2022 17:30

Další filmy, které nesmíme opomenout: Frekvence, Čas po čase, Na hraně zítřka, Deja Vu, Zítra vstanu a opařím se čajem, Cesta do pravěku, Tajemná záře nad Pacifikem 

Domů
Sdílet
Diskuse