Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2015 23:17
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Londýnští architekti představili úchvatný návrh mrakodrapu, který nevrhá stín

KULTURA
Uložit Uložené

V Londýně by v budoucnosti mohla vyrůst dvojice mrakodrapů, která se díky svojí unikátní konstrukci vypořádává s problémem vrhaných stínů.

V nadcházejících několika letech by v Londýně mělo vyrůst něco kolem 250 mrakodrapů, což přirozeně vzbuzuje obavy z dlouhých temných stínů, které náhle zavalí běžný život spousty Londýňanů. Architekti ze společnosti NBBJ si toho jsou dobře vědomi a rozhodli se proto vytvořit návrh takového mrakodrapu, který by na obyvatele stín nevrhal. Prostřednictvím počítačové modelace zhotovili dvojici výškových budov, z nichž jedna plní funkci obřího, prohnutého zrcadla. Proces eliminace stínu má fungovat tak, že speciální skleněný povrch vyšší, severní budovy bude odrážet sluneční paprsky na stín vrhaný budovou nižší, což by mělo vést k jeho výraznému zredukování. Zakřivení vyšší budovy je přitom navrženo tak, aby reflektující sluneční paprsky dopadaly na stín vrhaný protější budovou v průběhu celého dne.

„Vztah mezi sluncem a stínem je vztah mezi dvěma budovami,“ prohlásil Christian Coop, designový ředitel firmy NBBJ. Architekti společnosti k získání potřebného tvaru mrakodrapu použili designový software zvaný Rhinoceros, který vyprodukoval hned několik návrhů a ty byly následně porovnávány a jeden po druhém vyřazovány, až nakonec zbyl ten nejadekvátnější. Výsledný koncept s postupně se rozšiřující základnou likviduje až 60 % stínu. Stěna mrakodrapu samozřejmě odráží rozptýlené světlo, čili osoby, na které dopadá, nemůže nijak popálit. 

Londýnští architekti představili úchvatný návrh mrakodrapu, který nevrhá stín

Potencionálním místem pro vybudování dvojice mrakodrapů by podle architektů měl být Greenwich, což je londýnský obvod ležící přímo na nultém poledníku. Software Rhinoceros ovšem dokáže mrakodrapy vymodelovat, kdekoliv je třeba, záleží pouze na zadaných hodnotách, tedy na přesné době a místě pohybu Slunce. 

Ačkoliv se takový koncept odstranění stínu může leckomu zdát jako naprostá novinka, v minulosti byl již zrealizován. V norském městě Rjukan, které obkličují hory a skaliska, bylo v roce 2013 vystavěno několik 17 metrových světelných reflektorů, které odrážejí sluneční paprsky dlouhé až 450 metrů na náměstí, kde by jinak byl kvůli vysokým skalám temný stín. 

V posledních letech se po celém světě začaly výškové budovy jen množit, proto by mnoho lidí jistě ocenilo, kdyby se podobné koncepty během staveb mrakodrapů začaly běžně uvádět do praxe. Například v loňském roce bylo v počtu vystavěných mrakodrapů dosaženo absolutního rekordu. Po celém světě jich vyrostlo celkem 97, přičemž minimální výška činila 200 metrů. Byl tak překonán rekord z roku 2011, kdy bylo takových mrakodrapů vybudováno „jen“ 81.  

Animace znázorňující odstranění stínu během letního dne

Londýnští architekti představili úchvatný návrh mrakodrapu, který nevrhá stín

 

Londýnští architekti představili úchvatný návrh mrakodrapu, který nevrhá stín
Domů
Sdílet
Diskuse