Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2016 14:12
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Disney do kin přináší dobrodružný animák pro děti i dospělé. Moana válcuje kina i sympatie kritiků

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Walt Disney Studio uvádí do kin další strhující animovaný film pod názvem Moana.

Co náš čeká a nemine v očekávaném animáku z dílny Disney? Dwayne Johnson s hlasem jedné z hlavních postav a poutavý příběh dobrodružné Moany tě určitě přitáhnou k filmovému plátnu. Není novinkou, že Walt Disney Animation Studios uvádí řadu za řadou ty nejoblíbenější celovečerní filmy pro dětské, ale mnohdy i dospělé publikum. Po posledních úspěšných snímcích Frozen a Zootropolis přichází do kin s dalším povedeným kinematografickým zážitkem. Nejnovější počin z dílny kalifornské produkční společnosti nese název Moana. Světová premiéra se odehrála 23. listopadu.

Kdysi dávno, v předaleké galaxii němého filmu, natočil pokrokový režisér dokumentárních filmů Robert Flaherty film Moana. Psal se rok 1926. Pojednával o životě domorodých obyvatel tichomořského ostrova Samoa. Přesně o 90 let později přicházejí tvůrci od Walta Disneyho se stejnojmenným animovaným dílem. Samozřejmě, nejde o žádný sequel, prequel ani reboot. Dokazuje to však, že hollywoodští producenti alespoň trochu znají filmovou historii. Ne že by děti věděly, o čem je řeč, ale jejich rodiče nebo prarodiče možná zpozorní a hned je na světě o jeden důvod navíc, proč právě vyrazit s dětmi na tento film. Za důvody navíc se dají považovat i zdařilé a hravé trailery a chuť se schovat s dětmi před středoevropskou zimou na CGI polynéských plážích. Je to účinnější než klimatizace v autě.
 
Děj se točí kolem dospívající dívky Moany Waialiki (Auli'i Cravalho). Ta se bez jakýchkoliv navigačních přístrojů vydává za vidinou záchrany svého lidi napříč divokým oceánem. Jde o odvážnou, nebojácnou a tvrdohlavou hlavní hrdinku, která neplýtvá svým odhodláním postavit se kruté lávové čarodějnici. Cestou se setkává s legendárním polobohem tichomořských ostrovů Maui-em (Dwayne Johnson), který ji má naučit všechno o tom, jak se stát mořeplavkyní a zvládnout plavbu plnou zlověstných a neočekávaných nástrah. Společně zažívají neuvěřitelné dobrodružství a Moana si pomalu uvědomuje, co jí tato honba za záchranou domoviny skutečně přináší.

Disney do kin přináší dobrodružný animák pro děti i dospělé. Moana válcuje kina i sympatie kritiků
Zdroj: comicbookmovie.com

Na filmu se pracuje už od roku 2011, kdy produkční tým začal zkoumat pacifické ostrovy s důrazem na geografický, hudební a vizuální stav. Cílem průzkumu bylo poznání hodnot tamních obyvatel a jejich vrozené mentality pro lepší zpracování děje. Jessica Julius se spolu s týmem zúčastnil celodenního festivalu hudby a kultury na Novém Zélandu, který se podle jeho slov stal ohniskem celého projektu.
 
Zárukou kvalitní rodinné zábavy by měly být i jména režisérů a scénáristů Rona Clementse a Johna Muskera (se scénářem pomáhal Taika Waititi). Tento sehraný tandem tvůrců stojí za klasikami žánru jako Malá mořská víla (1989), Aladin (1992), Hercules (1997), Planeta pokladů (2002), nebo Princezna a žabák (2009). Nikdo nepochybuje o tom, že je snad ještě někdo neviděl. Režisérský pár nechtěl za slavným předchůdcem zaostat, a tak se osobně vydali v roce 2011 na tichomořské ostrovy Fidži, Samoa a Tahiti aby zjistili, jak se tam věci mají a aby mohli do svého díla přetavit i vlastní postřehy. Z filmu by mohly mít radost i feministky, role dívky ve filmu jako hledače cest je tamním čistě mužským povoláním. V Itálii hledejte snímek pod názvem Oceania, Moana se tam totiž jmenuje známá pornoherečka. Škoda, mohla by tak mít neočekávané diváky.

Disney do kin přináší dobrodružný animák pro děti i dospělé. Moana válcuje kina i sympatie kritiků
Zdroj: wired.com

Filmoví producenti si vyslechli stovky talentovaných žen pocházejících z pacifických ostrovů, než našli ten správný hlas, ztvárňující divošku Moanu. Casting vyhrála teprve 14letá Havajčanka Auli'i Cravalho. Podle slov Rachel Sutton, která měla výběr správné respondentky na starost, je Auli'i velmi talentovaná holka a na roli Moany perfektně sedí. První recenze snímek vyzdvihují jako další skvělý zářez od Disney, i proto byste si ho neměli nechat ujít.

Disney do kin přináší dobrodružný animák pro děti i dospělé. Moana válcuje kina i sympatie kritiků
Zdroj: Disney
Disney do kin přináší dobrodružný animák pro děti i dospělé. Moana válcuje kina i sympatie kritiků
Zdroj: twitter.com
Domů
Sdílet
Diskuse