Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. června 2018 14:04
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Český gang propašoval 780 kilogramů kokainu a heroinu do Austrálie. Využíval k tomu vlastní cestovní kancelář

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Promyšlené jednání českých pašeráků nakonec odhalila Česká protidrogová centrála ve spolupráci s americkou a australskou policií.

Národní protidrogová centrála zadržela 60 Čechů. Prostřednictvím zaplacených kurýrů pašovali heroin a kokain do Austrálie. Za oceán měli dopravit minimálně 780 kilogramů tvrdých drog, které tam propašovali kurýři s dluhy nebo s nízkým sociálním statusem během nejméně 38 cest

Skupina zadržených Čechů, které hrozí až 18 let za mřížemi, využívala k pašeráctví vlastní cestovní kancelář. Najaté kurýry pak posílali na dovolené do Austrálie s přestupy buď v Thajsku nebo v USA. Kromě cestovních výdajů a ubytování je vybavili čtyřmi kufry a telefonem s předplacenou kartou.

Během mezipřistání proběhla výměna kufrů. V Thajsku byly pašerákům předány kufry s heroinem a v USA dostali kufry napěchované kokainem.

Za svůj riskantní čin, za nějž jim v Thajsku hrozí trest smrti, dostali 150 tisíc korun. Zbytek přistál do kapsy organizátorům. Celkové náklady na pašování byly 600 tisíc za jednu cestu.

Český gang propašoval 780 kilogramů kokainu a heroinu do Austrálie. Využíval k tomu vlastní cestovní kancelář
Zdroj: CC0 Creative Commons

Za jeden převoz organizátorům šly do kapes zřejmě až stovky milionů korun. Drogy pašovali po dvaceti kilogramech a jejich odprodej jim při případném naředění mohl vynést až desítky miliard.

Heroin a kokain totiž kromě Austrálie pašovali částečně i na Nový Zéland, kde je cena až osmnáctkrát vyšší než v Česku. 

V ústředí pašerácké skupiny stál hlavní organizátor a pět dalších spolupracovníků, kteří se starali o logistiku a sháněli vhodné kurýry.

Tito lidé byli uvrženi do vazby, samotní kurýři jsou stíháni na svobodě. Na odhalení skupiny a zatčení hlavních aktérů spolupracovala Česká protidrogová centrála s americkou DEA a australskou policií.

Český gang propašoval 780 kilogramů kokainu a heroinu do Austrálie. Využíval k tomu vlastní cestovní kancelář
Zdroj: CC0 Creative Commons

Vyšetřování začalo už v roce 2016, kdy byla zadržena skupina českých kurýrů v Sydney. Odsouzeni byli na sedm až devět let.

Následovalo však zadržení v Las Vegas, které vedlo mezinárodní vyšetřovací tým k utvrzení, že jde o organizovanou činnost.

Domů
Sdílet
Diskuse