Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2018 20:18
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Jan Palach ožívá ve filmu. Ve skvělém traileru se znovu připravuje na sebeupálení a jasný vzkaz okupantům

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

V minulém Prahou opět projížděly ruské tanky. Tentokrát však naštěstí už jen kvůli natáčení snímku o Janu Palachovi.

Začátkem ledna 1969 se student Jan Palach rozhodl na Václavském náměstí polít benzínem a zapálit. Nešlo však o čin z osobního rázu, ale o cílený protest proti sovětské okupaci. Stav Palacha byl vážný a několik dní po incidentu v nemocnici umírá. Do dubna 1969 Palachův čin následovalo dalších 28 lidí.

Biografické historické drama Jan Palach se bude věnovat posledním měsícům života odvážného studenta. „To, že hraju Palacha, je pro mě obrovská čest. Cítím pokoru vůči němu i tomu, co udělal, ale zároveň se ho snažím pro sebe polidštit,“ vyjádřil se k věci herec Viktor Zavadil.

Film o Palachovi režíroval 45letý Robert Sedláček, který za svou kariéru natočil například psychologický thriller Pravidla lži s Jiřím Langmajerem či kritizovanou komedii s Bolkem Polívkou Dědictví aneb Kurvaseneříká.

Hledal jsem kluka, který když je vážný, tak se umí smát očima, a když se směje, má oči smutné. Máchovský typ. Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. Takovým způsobem Jana Palacha vedu a takového ho představím veřejnosti,“ prozradil hlavnímu hereckému představiteli režisér.

V snímku bychom měli Palacha vidět z pohledu milujícího syna, věrného partnera a inteligentního studenta filozofie. Mimo jiné budeme tedy sledovat i vztah s Palachovou přítelkyní Helenkou a jeho matkou, které o jeho plánovaném činu vůbec nic netušily.

O režii se postaral zmíněný Robert Sedláček a scénář napsala Eva Kantůrková. Snímek má plánovanou premiéru na 21. srpna 2018. Kromě Zavadila si ve filmu zahráli i herci jako Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Jan Vondráček, Michal Balcar, Karel Jirák, Gérard Robert Gratadour či Simone Hrášková.

Domů
Sdílet
Diskuse