Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2019 15:04
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Dycky klima! Dáša ze seriálu Most! vystoupila ve videu od Greenpeace proti uhelnému byznysu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Greenpeace umně využilo společenského fenoménu.

Aktivisté z Greenpeace umně využili nebývalé obliby seriálu Most! od České televize. Přemluvili Eriku Stárkovou, představitelku seriálové Dáši, aby vystoupila v jejich videu upozorňujícím na ekologické důsledky rozšíření mosteckého lomu Bílina.

Herečka ve videu vyzývá ministerstvo životního prostředí, aby nešlo na ruku uhelnému byznysu. Za jejími slovy stojí zhruba 4500 lidí, kteří na podzim poslali ministrovi připomínku. 

Již brzy se totiž bude rozhodovat o povolení rozšíření dolu Bílina v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Greenpeace se snaží k tématu přitáhnout pozornost a připomíná, že spalování fosilních paliv je jeden z hlavních důvodů znečištění ovzduší a probíhající klimatické změny.

Jen pár kilometrů přes hranice, v sousedním Německu, je již odhlasováno ukončení těžby a spalování uhlí do roku 2038

Mezitím v Česku ministr životního prostředí Richard Brabec sice promlouvá ve prospěch konce doby uhelné, ale zároveň obhajuje rozšíření dolu Bílina a výjimky pro velké znečišťovatele. Greenpeace se tedy za pomoci Eriky Stárkové snaží téma dostat do pozornosti širší společnost a nutno podotknout, že zvolili velmi originální formu. Dycky klima!

Domů
Sdílet
Diskuse