Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2020 18:16
Čas čtení 0:41
Vojtěch Vanda

V Polsku má každý druhý testovaný koronavirus. Situace se vymyká kontrole

NEWS KORONAVIRUS POLSKO
Uložit Uložené

Naši severní sousedé nemají koronavirus pod kontrolou.

Polsko se ocitlo v těžké epidemiologické situaci. Server Novinky.cz citoval vyjádření polské epidemioložky Maria Granczakové pro web wp.pl, podle níž je 50-60 % provedených koronavirových testů pozitivních. Ve středu zaznamenali naši sousedé i rekord v počtu zemřelých obyvatel, celkem 637.

Doporučeno
Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) 13. listopadu 2020 15:16

Polsko přitom podle epidemioložky testuje málo. Denně se provede 35 až 50 tisíc testů. V konečném důsledku jsou tak pozitivně testovaní pouze vrcholem ledovce. Takto vysoký nárůst byl vysvětlen varšavským specialistou Michałem Sutkowskim, který uvedl, že spousta nakažených se v minulých dvou měsících snažila zatajovat své onemocnění ve víře, že jej přechodí

Náš severní soused tak oficiálně ztratil kontrolu nad epidemií. „Kontrolu nad koronavirem jsme ztratili. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají pandemii pod kontrolou země, ve kterých počet pozitivně testovaných nepřekročí hranici pěti procent,“ vysvětlila podle Novinek.cz Granczaková.

Doporučeno
Flegr: S rozvolňováním zažívám déjà vu, to nejhorší nás ještě teprve čeká Flegr: S rozvolňováním zažívám déjà vu, to nejhorší nás ještě teprve čeká 19. listopadu 2020 17:25

V Polsku je evidováno 796 798 lidí nakažených koronavirem. Poslední statistika uvádí, že 12 088 z nich zemřelo. Za poslední týden přišlo o život více než 3300 osob.

Co se týká počtu pozitivních testů, Poláci jsou na tom nejhůře v Evropě. Následováni jsou Bulhary s 38 % pozitivních testů. Češi se nyní nachází na 9. místě s 25 % pozitivních testů, tedy každým čtvrtým.

Domů
Sdílet
Diskuse