Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2023 13:30
Čas čtení 1:55
Tereza Patočková

Móda, šperky či nábytek: Prohlédni si nejlepší designové kousky z rukou Češek a Čechů. Utkají se o prestižní cenu

Móda, šperky či nábytek: Prohlédni si nejlepší designové kousky z rukou Češek a Čechů. Utkají se o prestižní cenu
Zdroj: Czech Grand Design
KULTURA ČESKO ČESKÝ DESIGN DESIGN INTERIÉRU MÓDA
Uložit Uložené

Podívej se na galerii toho nejlepšího z českého designu za rok 2022.

Sedmnáctý ročník cen Czech Grand Design zná svoje finalisty. V každé z osmi kategorií je trojice finalistů, kteří mají šanci získat letošní ocenění za nejlepší počin v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu či ilustrace. Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč obory – grand designéra 2022 – proběhne v pražském CAMP: Centru architektury a městského plánování 21. března 2023.

Lexová a Smetana Polstrin.Lexová a Smetana Polstrin.D. Piršč.D. Piršč.
Zobrazit galerii
(40)

V kategorii Designér roku – Ceně Ministerstva kultury České republiky – porotu nejvíce zaujala elegantní kolekce sedacího nábytku Hide and Seek, navržená duem Lexová & Smetana pro českou firmu Polstrin; tvarově i technologicky inovativní vázy Barzoj z dílny designéra Daniela Piršče a kontinentální postel Libra, kterou designér Jan Plecháč navrhl pro českého výrobce s názvem Johann Malle.

Doporučeno
9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 6. ledna 2023 13:00

Cenu pro Módního designéra nebo designérku roku má šanci obdržet Zuzana Kubíčková za kolekci Couture 2022/23, s níž návrhářka oslavila deset let od založení vlastního ateliéru, nebo Liběna Rochová, která loni vstoupila do Síně slávy českého designu a navrhla kolekci Inside 23, v níž reflektuje hledání vnitřní síly, naděje i díla brněnského malíře Petra Kvíčaly. Dále Zoltán Tóth s oděvy LABORA23, na kterých mladý designér spolupracoval s krejčovským ateliérem SALONč4 a designérkou doplňků Alex Monhart.

Doporučeno
Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat  Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat 2. března 2023 10:35

Na titul Designéra šperku roku letos aspiruje Bold studio Markéty Kratochvílové za experimentální kolekci Archean; značka Dick Wolf se šperky fluidního tvarosloví Marina i šperkařka Anežka Juhová se sérií šperků postavených na hře kontrastů, amorfní estetice a na inspiraci starodávnou rostlinou a kořením Taro.


V kategorii Grafický designér roku se bude rozhodovat mezi projektem Machine learning: Programming Patterns, v němž umělá inteligence pod taktovkou Julie Dítětové generuje vzory; navigačním systémem Čitelná Praha pro pěší a veřejnou dopravu hlavního města Prahy od studia Side2 a vizuálním stylem neziskové organizace Člověk v tísni z dílny studia Marvil.

Doporučeno
Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog 21. ledna 2023 6:00

Mezi finalisty ocenění Fotograf roku se umístila mladá, v Praze působící fotografka běloruského původu Iryna Drahun; Julie Hrnčířová, která hledá ve fotografii lidský dotek, a Ladislav Kyllar, jehož fotografiemi prostupuje absurdita, marnost i doslovná vizualizace kultivace luxusu.

V kategorii Ilustrátor roku nejvíce oslovilo obrazové ztvárnění knihy Pan Nikdo
a bílá tma od Darji Čančíkové Bogdanové; ilustrace Jindřicha Janíčka pro autorské knihy Na západ severozápadní linkou a knihy Lampička, Bitva o diamant a Ztracený svatý a ilustrace Jana Trakala pro knihu Nožička a Wohryzek.

Doporučeno
Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium 12. února 2023 14:00

Titul Výrobce roku cen Czech Grand Design letos může obdržet mladá firma AMPLLA pro své revoluční pojetí hasicího přístroje HUSSECHUCK a SHIELD; královéhradecký výrobce czechgranddesign.cz čalouněného nábytku Polstrin za již zmíněnou kolekci sedacího nábytku Hide and Seek od dua Lexová & Smetana a tradiční značka ohýbaného nábytku TON s kolekcí 822 od švédského studia Claesson Koivisto Rune.


V kategorii Objev roku, jejímž cílem je upozornit na čerstvé nápady, nová designérská uskupení i mladé talenty, letos debutují designérka Alena Konečná s fototerapeutickým svítidlem Hledání světla; návrhář Tomáš Němec s módními kolekcemi FW22 Thanks God I'm an Atheist a SS23 The Lady of the Lines a designér Johan Pertl se sérií objektů Monumentality a stolky Utopia.

Domů
Sdílet
Diskuse