Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2023 15:00
Čas čtení 6:05
Vojtěch Vanda

Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny?

Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny?
Zdroj: se souhlasem Udochiho / Petr Vágner / Petr Hoopoe
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH BEATS FRESH RAP FRESH RELEASE RAP RAP NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Pojďme si shrnout letošní rok optikou fanouška mladých nadějných hlasů české i slovenské hiphopové scény!

Je to smutné, ale musíme jít dál. Spolu s rokem 2023 končí také skoro tříletý seriál na Refresheru věnovaný mladým rapovým a alternativním talentům z Česka i Slovenska. Tento žebříček proto nebude pouhým shrnutím, ale také poděkováním za ty roky, během nichž jste se od nás nechávali informovat o nejnovějších trendech mladé rapové scény.

FRESH RAP byl seriál, který ti tři roky představoval ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto jsme ti také jednou za čtvrt roku přinesli story o tuzemských producentech v rámci seriálu FRESH BEATS

Připomeň si s námi jména všech hostů, kteří nás letos zásobovali fresh rapem, a poznej muziku, kterou vydávají. 

Fresh Rap

Playstation Princess

Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner

Rok 2023 jsme začali opravdu zostra s „neortodoxní“ rapperkou, která možná na první pohled vypadá drsně a nepřístupně, ale opak je pravdou. Gabriela Žaludová alias Play$tation Princess je schopná podnikatelka, nadaná umělkyně a rozhodně i talentovaná rapperka, která se snaží využít svoje veškeré dosud získané know-how, aby dostala na spot radar umění své i dalších začínajících kreativních lidí.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Proto ji můžeš vidět na spoustě pražských i mimopražských akcí včetně těch „doma“ v Anime Coffee and Secondhand Baru, který vede. Tento článek ale nejspíš čteš kvůli muzice, takže tě nejspíš potěší, že i tu nedávno posunula o krok dál novým albem Cyber Pokemonic. Fresh Rap s naší lednovou hostkou si přečteš tady.

Medooza

Medooza WIzzory
Zdroj: se souhlasem Medooza

Někdo by řekl, že jsme v únoru otevřeli Pandořinu skříňku. Domníváme se totiž, že i youtubeři mohou být obstojnými hudebníky, respektive rappery. Jedním z nich je Medooza, známější jako Wizzory, který v jeden moment vypráví husí kůži nahánějící creepypasty a v druhý dělá emo rap se sty tisíci zhlédnutími a poslechy. Nevěříš? Koukej zde

Hey Yendo

Hey Yendo rainer
Zdroj: Natalie Kubenk

Brno létá raketou na Mars, Zlín a okolí cestuje do Psychedel. Hey Yendo udělal menší díru do světa svým působením v The MAG WRAP a následně deskou Letenky do Psychedel, na níž spolupracoval s producentem rainerem. V roce 2023 podnikli i republikovou tour, proto se Yenda stal naším březnovým hostem. Detaily o jeho psychedelickém stylu se dozvíš tady.

WTFMAX

WTFMAX
Zdroj: Tomáš Trajter

První slovenská stopa tohoto roku nevedla za východní hranici, ale naopak do Prahy, kde se zdržuje nadaný rapper, producent a videomaker Max Waller alias WTFMAX. Mladý umělec, jehož releasy se objevují na kanále Forlife Territory od Totally Nothina, se rozpovídal i o poměrech na slovenské scéně nebo o tom, jak jej s rapem spojil pobyt na psychiatrii. Více se dozvíš zde.

noyada

noyada
Zdroj: Se souhlasem noyady

Slibovali jsme více rapperek, což jsme také dodrželi. Měsíc nato totiž kolem nás proletěla neřízená střela s rychlou flow a tvrdými punchlines, s nimiž vyvracela staré klišé, že holky neumí rapovat. Naopak, noyada ti dokáže, že to chlapi se mají co učit. Dvacetiletá Jihočeška se rozhodla prorazit s tzv. „hudbou, co má balls“, kterou jsme ti představili v květnovém díle

Mat213

mat213 Matěj Čech
Zdroj: Se svolením Matěje Čecha

Letní vibes k nám zavály písničku 7teen. Bylo poměrně těžké se jí vyhnout, jelikož vzala útokem pražskou alternativní scénu a vybojovala ceny Apollo a Vinyla pro takřka neznámého, ale zároveň paradoxně minimálně v Praze nepřehlédnutelného „digitálního písničkáře“ Matěje Čecha alias Mata213.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Popovídali jsme si o jeho „úzkostné veselé taneční hudbě“, která vycházela, ať už se to zdá, nebo ne, z rapu, o desce Party in Prague a také o generaci vyrůstající na internetu.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Zpět
Sdílet
Diskuse