Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. ledna 2024 16:56
Čas čtení 1:00
Veronika Ábelová

TikTok ovládl další trend. Pomáhá prý s trávením, odborníci ale varují

TikTok ovládl další trend. Pomáhá prý s trávením, odborníci ale varují
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Novým trendem na TikToku se za poslední dobu stalo jedení syrového masa. Podle tiktokerů by mělo pomáhat s trávením a zvýšením energie. Odborníci upozorňují, že tento trend může být nebezpečný.

TikTokem už prošlo několik bizarních hacků, jak na dietu a stravování. S nejnovějším trendem přišli influenceři Pauly Long a Liver King. Tvrdí, že konzumace syrového hovězího masa zvýší energii a pomůže s trávením. I přesto, že tyto informace nejsou vědecky podložené, se na TikToku tento trend začal šířit poměrně rychle.

Doporučeno
Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli 19. ledna 2024 7:23

Uživatelé a uživatelky TikToku ve videích konzumují syrové maso v různých podobách, ať už jako nakrájené kousky, steaky, nebo mleté.

@logagm

Finally making korean raw beef (yukhoe)

♬ original sound - Logan

Žádná zdravotnická organizace ale nepotvrdila, že zařazením syrového masa do pravidelného jídelníčku by lidé svému zdraví prospěli. Naopak by jeho častá konzumace mohla přivodit zdravotní problémy, protože v syrovém mase se často nachází bakterie. Po konzumaci syrového masa by tě mohla postihnout otrava jídlem nebo další nemoci přenášené v potravinách.

Správně bys měl*a postupovat i při přípravě syrového masa. A to tak, že si při vaření budeš mýt ruce, budeš maso oddělovat od ostatních potravin a zbytky rychle zklikviduješ, aby nepřišly do kontaktu s ostatním jídlem.

Doporučeno
Olejování pupíku kvůli hubnutí? TikTok ovládá podivný trend, jeho přínos vidí expertka v jediné věci Olejování pupíku kvůli hubnutí? TikTok ovládá podivný trend, jeho přínos vidí expertka v jediné věci 2. prosince 2023 10:00

I při přípravě a konzumaci oblíbených steaků je důležité dodržovat několik pravidel. Například Americké ministerstvo zemědělství (USDA) doporučuje připravovat maso do té doby, dokud nebude mít vnitřní teplotu 145 stupňů, již změříš teploměrem na maso. Mleté maso by potom mělo dosahovat teploty 160 stupňů. Tím by se bakterie z masa měly zničit.

Podle iniciativy Vím, co jím, která se zabývá stravováním, nemá syrové maso oproti vařenému žádné nutriční výhody. Ne každý ale při návštěvě restaurace odolá třeba tataráku či krvavému steaku. Při výběru takové restaurace iniciativa doporučuje pečlivě vybírat. 

Domů
Sdílet
Diskuse