Novým trendem na TikToku se za poslední dobu stalo jedení syrového masa. Podle tiktokerů by mělo pomáhat s trávením a zvýšením energie. Odborníci upozorňují, že tento trend může být nebezpečný.
TikTokem už prošlo několik bizarních hacků, jak na dietu a stravování. S nejnovějším trendem přišli influenceři Pauly Long a Liver King. Tvrdí, že konzumace syrového hovězího masa zvýší energii a pomůže s trávením. I přesto, že tyto informace nejsou vědecky podložené, se na TikToku tento trend začal šířit poměrně rychle.
Uživatelé a uživatelky TikToku ve videích konzumují syrové maso v různých podobách, ať už jako nakrájené kousky, steaky, nebo mleté.
@logagm Finally making korean raw beef (yukhoe)
♬ original sound - Logan
Žádná zdravotnická organizace ale nepotvrdila, že zařazením syrového masa do pravidelného jídelníčku by lidé svému zdraví prospěli. Naopak by jeho častá konzumace mohla přivodit zdravotní problémy, protože v syrovém mase se často nachází bakterie. Po konzumaci syrového masa by tě mohla postihnout otrava jídlem nebo další nemoci přenášené v potravinách.
Správně bys měl*a postupovat i při přípravě syrového masa. A to tak, že si při vaření budeš mýt ruce, budeš maso oddělovat od ostatních potravin a zbytky rychle zklikviduješ, aby nepřišly do kontaktu s ostatním jídlem.
I při přípravě a konzumaci oblíbených steaků je důležité dodržovat několik pravidel. Například Americké ministerstvo zemědělství (USDA) doporučuje připravovat maso do té doby, dokud nebude mít vnitřní teplotu 145 stupňů, již změříš teploměrem na maso. Mleté maso by potom mělo dosahovat teploty 160 stupňů. Tím by se bakterie z masa měly zničit.
Podle iniciativy Vím, co jím, která se zabývá stravováním, nemá syrové maso oproti vařenému žádné nutriční výhody. Ne každý ale při návštěvě restaurace odolá třeba tataráku či krvavému steaku. Při výběru takové restaurace iniciativa doporučuje pečlivě vybírat.