Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. března 2024 17:00
Čas čtení 2:17
Anna-Marie Hanzlíková

Horáková, Čáslavská i Bílá. Tohle jsou podle známé ankety největší Češky

Horáková, Čáslavská i Bílá. Tohle jsou podle známé ankety největší Češky
Zdroj: Store norske leksikon/volně k užití
KULTURA ČESKÁ HUDBA ČESKÉ FILMY ČESKO FEMINISMUS ŽENY V POLITICE
Uložit Uložené

Že je Karel IV. podle ankety tím největším Čechem, už jsi možná slyšel*a. Pojďme si ale při Mezinárodním dni žen připomenout, kdo jsou největší Češky.

Anketu podle britského vzoru vyhlásila v roce 2005 Česká televize. Do žebříčku se dostala stovka osobností. V první stovce se umístilo pouze osmnáct žen, v první desítce pouze jediná, nad čímž se už tehdy pozastavoval třeba server Novinky.cz

Doporučeno
Tohle jsou nejlépe placení herci a herečky roku 2023. První místo tě překvapí Tohle jsou nejlépe placení herci a herečky roku 2023. První místo tě překvapí 7. března 2024 12:41

Anketu si možná pamatuješ proto, že velké množství hlasů obdržela fiktivní postava Járy Cimrmana. Organizátoři a organizátorky ho ale i přes protesty vyřadili, protože to bylo proti pravidlům. Přesto ho mnozí jako největšího Čecha přezdívají dodnes. Pojď se s námi ale dnes podívat na oněch prvních deset Češek.

1. Božena Němcová (celkové 10. místo)

Božena Němcová je v některých článcích přezdívána jako pionýrka českého feminismu. Není divu, na svou dobu byla opravdu rebelkou, a to přes údajně nešťastné manželství s násilnickým Josefem nebo úmrtí jejího syna. Šušká se také, že měla řadu milenců. Jejím nejznámějším dílem je próza Babička.

božena němcová
Zdroj: Wikimedia/Jan Vilímek/volně k užití

2. Svatá Anežka (celkové 20. místo)

Anežka Přemyslovna nebo také svatá Anežka Česká byla dcerou krále Přemysla Otakara I. Anežka se rozhodla pro duchovní život a řeholi, přestože měla spoustu uchazečů o sňatek. Svatořečená byla roku 1989, těsně před sametovou revolucí. Mnoho lidí věří, že se tak naplnila předpověď, která říkala, že „až bude Anežka Česká svatořečena, zavládne v českých zemích svoboda“.

3. Ema Destinnová (celkové 26. místo)

Ema Destinnová byla světoznámá operní pěvkyně. Už ve svých dvaceti letech vystupovala v Berlíně, později na začátku minulého století pak i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Emma Destinnová
Zdroj: Wiki Commons/Muzeum JH/volně k užití

4. Marie Terezie (celkové 28. místo)

Dosud jediná žena, která kdy usedla na českém trůně a v čele naší země jako takové. Matka šestnácti dětí zavedla mnoho revolučních reforem v oblasti státní správy, armády nebo školství, třeba povinnou školní docházku.

5. Milada Horáková (celkové 36. místo)

Horáková byla právnička, poslankyně a národní socialistka. Zemřela jako jediná žena, kterou minulý režim popravil v rámci politických procesů v 50. letech. „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zemi, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“ zněla její poslední slova.

Milada Horáková
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

6. Věra Čáslavská (celkové 46. místo)

Olympijská medailistka je v žebříčku nejvýše umístěnou ženou, která se vyhlášení žebříčku dožila. Mezi gymnastkami drží rekord v počtu individuálních zlatých olympijských medailí, získala jich sedm. Byla politicky angažovaná, podepsala petici Dva tisíce slov, po revoluci byla aktivní jako sportovní funkcionářka. Zemřela v roce 2016.

Věra Čáslavská
Zdroj: ČTK

7. Lucie Bílá (celkové 60. místo)

Rekordní zlatá slavice a jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček. Kdo by neznal hity Láska je láska, Trouba, Jsi můj pán nebo eSeMeS.

8. Svatá Ludmila (celkové 62. místo)

Další světice ze žebříčku je známá jako obětavá babička svatého Václava. Její dobrota a laskavá výchova, ale i politické neshody se však znelíbily její snaše Drahomíře, která ji nechala uškrtit.

9. Madeleine Albrightová (celkové 69. místo)

Narodila se v Praze jako Marie Jana Körbelová a dotáhla to až na ministryni zahraničí Spojených států amerických, navíc jako historicky první žena.  

Madeleine Albright
Zdroj: TASR/AP

10. Aneta Langerová (celkové 70. místo)

Aneta Langerová byla v nultých letech na vrcholu slávy. Rok před anketou, tedy v roce 2004, vyhrála soutěž Česko hledá SuperStar, což z ní udělalo hvězdu. Stejného roku vydala i debutové album Spousta andělů, na kterém jsou hity jako Hříšná těla, křídla motýlí nebo Voda živá. V té době také dvakrát vyhrála Zlatého slavíka, ale třeba i Anděly nebo televizní cenu Týtý. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Mezi dalšími umístěnými Češkami v první stovce pak jsou Zdislava z Lemberka, Olga Havlová, Martina Navrátilová, Helena Růžičková, Eliška Přemyslovna, Magdalena Dobromila Rettigová, Marta Kubišová a Jiřina Bohdalová.

Domů
Sdílet
Diskuse