Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
23. srpna 2024 v 7:30
Čas čtení 2:37
Ella Petrová

Máme pro tebe tipy na deskovky, které se hodí na cesty. Co si zahrát s partou přátel nebo na dovolené?

Máme pro tebe tipy na deskovky, které se hodí na cesty. Co si zahrát s partou přátel nebo na dovolené?
Zdroj: Unsplash/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY ZÁBAVA
Uložit Uložené

Najdeš mezi nimi vědomostní, karetní i společenské.

Jestli se ještě chystáš na dovolenou nebo vyjet jen tak na chatu, určitě využiješ volný čas s nějakou tou deskovkou. Máme pro tebe výběr těch nejzábavnějších.

1. UNO

Naprostá klasika, kterou můžeš vzít úplně kamkoli, protože je skladná. Tebe a tvé kamarády nebo rodinu zabaví na celý večer. V čím větším počtu ji hraješ, tím déle každé kolo trvá a tím napínavější se stává. Standardní pravidla velí klást jako stejná čísla a stejné barvy na sebe a v neposlední řadě zakřičet UNO, když máš v ruce poslední kartu.
 
Je tu ale řada speciálních pravidel, která hru rozhodně zpestří. Když máš sedmičku, můžeš si vyměnit karty s kýmkoli chceš. Ve chvíli, kdy se hodí na balíček nula, musí každý hráč dát své karty hráči po své levici či pravici podle toho, jaký je zrovna směr hry. Když si pak lízneš kartu, co se hodí do balíčku, můžeš ji tam rovnou vhodit.

Existují ještě další pravidla, jež ti hru opepří, třeba když ti padne pětka, všichni musí co nejrychleji plácnout rukou balíček a ten, kdo je poslední, si líže. Prostě ideální předpoklad pro spoustu vypjatých chvil a zábavy.

2. Desítka

Tohle je vědomostní hra. Každé kolo se týká určitého okruhu, který pokaždé obsahuje 10 otázek. Člověk se vždy snaží odpovědět na co největší počet otázek, musí si dát ale pozor, aby se nespletl, jinak ztratí všechny své body z daného okruhu. Jedná se tak o kombinací znalostí a risku, který se může obrátit v zisk. Odpověď může být buď libovolná, nebo ano/ne, nebo řazení 1-10. Desítka se taktéž hodí na cesty.

desítka
Zdroj: Alza/propagační materiál

3. Aktivity

Předveď, popiš, nakresli. Rozděl se do týmů a bojuj o výhru. Tato skvělá společenská hra všechny pobaví. Co považuješ za nejhorší disciplínu? Pantomimu, kreslení nebo mluvení? Na vše máš omezený čas, takže musíš správně rozmyslet, co uděláš, aby to tvůj parťák*parťačka správně uhádl*a. Můžeš si vybrat úroveň, do které se pustíš. Za tři body je nejlehčí a za pět nejtěžší, vyplatí se ale víc, protože pak postoupíš o pět políček vpřed.

4. Túry můry

Podvádět ve hře? To tady právě musíš. Ale i pro podfuky stále platí pravidla: v téhle karetní hře se snažíš zbavit svých karet jako první, což se ti povede i pokud nějakou ze svých karet nenápadně upustíš pod stůl, nebo ji schováš v širokém rukávu. Nesmíš se ale nechat nachytat – jeden z hráčů je vždy hlídač, který se snaží odhalit podvody a tím předat svou funkci jiným a začít pak také podvádět.

tury  mury
Zdroj: Alza/propagační materiál

5. Krycí jména

Tahle hra pochází z Česka a sbírá úspěchy po celém světě. Pole celosvětové herní databáze se dokonce jedná o nejlepší párty hru historie. Rozdělíš se do dvou týmu po dvou, jedni hádají a druzí vymýšlejí, jak pospojovat určitá slova pouze za pomocí jednoho slova – krycím jménem. Tato hra nabádá k hlubokému zamyšlení. Slova, která se ti zdají významově nespojitelná, nakonec stejně nějak propojíš, a když je tvůj spoluhráč uhádne, zažiješ velkou vlnu euforie.

6. Zlaté Česko

Díky této hře si potvrdíš, kolik toho víš o své rodné zemi nebo se toho mnoho přiučíš. Otázky jsou rozděleny do šesti okruhů: osobnosti, kultura, ze školních lavic, vlastivěda, česká NEJ a různé. Vždy máš na výběr ze tří možností.

7. Ego

Velmi zajímavá hra o tom, jak dobře znáš své spoluhráče. Vždy sázíš žetony na jednu z více než 400 originálních otázek podle toho, jak si věříš na správnost své odpovědi. Kdo má na konci hry nejvíce žetonů, zná své přátele nejlíp a vyhrává. Jedná se jak o otázky na tělo, tak o ty všeobecné. Věř, že se při téhle hře o ostatních mnohé dozvíš.

ego
Zdroj: Alza/propagační materiál

8. Dobble

Opět cestovní hra, která se vejde do každého zavazadla. Sice je už pro děti od šesti let, ale dává zabrat i mnoha dospělým. Jde v ní hlavně o postřeh a rychlost. Co nejrychleji se snažíš najít stejný symbol na dvou kartách. Není to ale vůbec tak lehké, jak si můžeš myslet. Hra obsahuje rovnou pět variant, jak ji můžeš hrát, takže ji neovládneš tak brzo.

Domů
Sdílet
Diskuse