Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2016 v 14:55
Čas čtení 0:00
Miroslav K.

Co se dělo před legendárními Pelíšky? To nám napoví trilogie, která v československé kinematografii nemá obdoby

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tři samostatné filmy fungující i jako celek? V Česku a na Slovensku vzniká revoluční projekt.

Asi každý z nás si při představě na televizní Vánoce vzpomene nejen na Mrazíka či Popelku, ale i na rodinnou komedii Jana Hřebejka, která nás dokáže pobavit i po patnáctém zhlédnutí. Fantastický herecký ansámbl nám představil příběh plný legendárních hlášek a mozaiky vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968. Film Pelíšky v roce 1999 natočil Hřebejk (Kawasakiho růže, Pupendo či letošní Učitelka se Zuzanou Mauréry) podle knihy Petra Šabacha Hovno Hoří, kterou do filmové podoby převedl scénárista Petr Jarchovský. Tato dvojka se spojila opět a už příští rok nám představí trilogii Zahradnictví (Rodinný přítel, Dezertér, Nápadník), která bude přímo i nepřímo navazovat na Pelíšky. Scénárista Jarchovský se vyjádřil, že čerpal z historie vlastní rodiny, protože vyprávění svých nejbližších si poctivě zapisoval a nahrával. Po otcově smrti se odhodlal přepisovat tyto rodinné paměti do filmového scénáře.

Co se dělo před legendárními Pelíšky? To nám napoví trilogie, která v československé kinematografii nemá obdoby
Zdroj: filmserver.cz

Na pozadí nejdramatičtějších událostí 20. století se odehrávají osudy tří rodin - rodiny leteckého radiotelegrafisty Jindřicha, známého z filmu Pelíšky, rodiny majitele kadeřnického salonu a rodiny majitele zahradnictví. Příběh začíná v roce 1939 na území Protektorátu a na ploše 20 let vykresluje životy lidí, kteří museli uprostřed bouřlivých dějin prožít to nejlepší ze svých životů. Jiřího Kodeta v postavě legendárního Jindřicha z Pelíšek nahradil Martin Finger, jehož diváci v českých kinech mohli vidět ve filmu Rudý kapitán, postavu Emílie Vášáryové si zahraje Aňa Geislerová. Kromě množství známých českých herců se ve filmu objeví i Slováci, mezi nimi Zuzana Mauréry, Zuzana Konečná či Richard Stanke. Do kin se dostanou všechny tři snímky v roce 2017, datum premiéry prvního je naplánován na 27. dubna, ostatní dvě ale ještě stanoveny nebyly. Aby toho ale nebylo málo, distributor zveřejnil synopsi pro všechny tři části:
 
Zahradnictví: Rodinný přítel je melodrama odehrávající se v 40. letech za německé okupace. Tři mladé ženy a dvě děti čekají na návrat svých vězněných mužů a otců. Válkou vynucenému rodinnému společenství obětavě pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří. Film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna, vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady.
 
Zahradnictví: Dezertér se odehrává v letech 1947-53. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy, kde ve svém podniku, který je smyslem a naplněním jeho života, zaměstnává celou svou rodinu. Je příběhem mužů, kteří nasazovali životy v boji za svobodu. Přežili vlastní smrt, aby znovu čelili ztrátě nadějí, v které věřili a ke kterým se upínali. Každý z nich se snaží znovu najít „domov“. Dezertér je tragikomickým dramatem těžko zkoušené lásky manželské, sourozenecké a lásky mezi rodiči a dětmi.
 
Zahradnictví: Nápadník se odehrává na konci 50. let a vypráví o rodinných vztazích poznamenaných válkou a komunistickým převratem. S tragikomickým nadhledem vykresluje generační střet mezi předválečnou a poválečnou generací. Nápadník je romantickou komedií o představách rodičů, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí

Co se dělo před legendárními Pelíšky? To nám napoví trilogie, která v československé kinematografii nemá obdoby
Zdroj: Miroslav Kučera

Taková trilogie samozřejmě v české a slovenské kinematografii nemá obdoby, protože producenti se vydali moderním stylem a představí nám tři samostatně stojící filmy fungující i jako celek. Určitě bude zajímavé sledovat, jak se s takovou látkou tvůrci poprali a nám nezbývá nic než doufat, že se nám do pamětí vryjí podobně, jako Pelíšky. Co říkáte na tento projekt? Má trilogie Zahradnictví šanci uspět i u klasického československého diváka?

Domů
Sdílet
Diskuse