Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2017 16:43
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Praze vyroste nová prodejna potravin bez obalu. Ambiciózní projekt, díky kterému i ušetříte, získal v kampani už skoro milion korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Průměrná česká rodina za rok vyprodukuje více než tunu odpadu. Nezisková organizace Bezobalu však hodlá situaci zlepšit.

Obyvatelé hlavního města Prahy se mohou těšit na zajímavou novinku, díky které mohou hravě snížit produkci vlastního odpadu a ještě přitom ušetřit. Je jí plánovaná nová prodejna, za níž stojí nezisková organizace Bezobalu, která se v České republice snaží o rozšíření v zahraničí známého konceptu Zero Waste, tedy obchodů nabízejících zboží na váhu do znovupoužitelných obalů.

Méně odpadu, větší úspora

Tato organizace v současnosti už jednu prodejnu v pražských ulicích provozuje. Stojí ve vnitrobloku na Bělehradské 96, ale kvůli příliš malému skladu a občasným frontám táhnoucím se až dvorek došli tvůrci projektu k rozhodnutí otevřít nový, plnohodnotný obchod, který pojme znatelně větší množství sortimentu i zákazníků a jeho součástí by mělo být i školící středisko.

Vlastní nastřádané finance k tomu však nestačily, a tak se autoři se svým nápadem vydali na stránku HitHit, kde zájemce v rámci crowdfundingové kampaně požádali o částku ve výši 900 tisíc korun. A tu se jim v posledních dnech podařilo úspěšně překročit.

„Naším cílem je, aby si lidé v Praze mohli vybrat alternativu a dát přednost obchodu, kde si sami vyberou, co opravdu potřebují a nevznikne tak nový odpad a bude se předcházet plýtvání jak s obaly, tak s jídlem,“ vysvětlují autoři. Ti zároveň dodávají, že kromě redukce odpadu zákazníci docílí také peněžní úspory, jelikož zde platí jen za danou potravinu, ne za jednorázové obaly či jejich marketing. V budoucnu by navíc mohla přibýt i drogerie, kosmetika nebo krmivo pro zvířata. Nový obchod Bezobalu by měl vyrůst zřejmě už v létě na ulici Hradčanská mezi Letnou a Dejvicemi. 

V době psaní článku získané prostředky již činí necelých 950 tisíc korun. Do konce kampaně (odkaz zde) však ještě zbývají více než dva dny, během nichž se toto číslo může ještě navýšit třeba i díky vaší podpoře. Mezi odměnami se nachází například chutná svačina za 300 korun, startovací sada pro náročného člověka bezobalového za 1 200 korun nebo dokonce workshop pro firemní týmy za 40 tisíc korun. K mání je však samozřejmě i celá řada dalších odměn. Více informací naleznete na oficiální stránce nebo Facebooku projektu. Co si o nápadu myslíte? Uvítali byste podobný obchod i ve svém městě? Dejte nám vědět níže v komentářích. 

Domů
Sdílet
Diskuse