Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2019 12:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Ztohoven zapálili oheň na Stalinu na počest upáleného studenta Jana Zajíce

Ztohoven zapálili oheň na Stalinu na počest upáleného studenta Jana Zajíce
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Jan Zajíc se upálil na protest proti okupaci, stejně jako Jan Palach. Skupina Ztohoven mu vyjádřila respekt.

Zajímavého gesta se dočkal prostor u kyvadla pražského metronomu na Letné. Kontroverzní skupina Ztohoven tu zapálila ve Stalinových mísách oheň na počest Jana Zajíce, který se před padesáti lety upálil protest proti tehdejšímu režimu. Chtěli tuto událost připomenout.

Místo zažehnutí ohně nebylo vybráno náhodně. Jde o bývalý Stalinův památník, kde se od roku 1955 do roku 1962 tyčilo největší skupinové sousoší v Evropě – v čele se sovětským vůdcem Josifem Stalinem, který má na svědomí miliony mrtvých.

„Figura Stalina byla svržena, ale pomník jakoby čeká na dalšího nástupce. Máme pocit, že je díky současnému politickému vývoji prostor pro nástupce obrovský. Nebude to Michael Jackson, ani Stalin. Dokonce to nebude ani Zeman, ten to nestihne. Ale cítíme, že vůdce je už někde blízko, tak jsme to chtěli katalyzovat,“  řekl pro iDnes člen skupiny Ztohoven Petr Žílek.

Jde zároveň i o připomenutí Vítězného února, kdy nastoupila nová vláda, která tehdy přinesla diktátorský model vládnutí. Šlo o provokativní akci, která kromě těchto historických událostí také připomněla padesát let sovětského seriálu Jen počkej, zajíci.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Skupina Ztohoven v minulosti proslula zavěšením rudých trenýrek na Pražský hrad,  nebo v roce 2007 nabouráním do vysílání České televize, kde v pořadu Panorama odvysílala falešný atomový výbuch.

Domů
Sdílet
Diskuse