Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2020 12:41
Čas čtení 1:55
Vojtěch Vanda

Uspořádal se každý rok, uspořádá se i letos! Jubilejní 60. Zlín Film Festival nabídne 300 filmových snímků a 158 premiér

KULTURA ČESKO FILM
Uložit Uložené

I přesto ale bude určitě stát za to!

Filmový festival pro děti a mládež Zlín Film Festival bude! Jubilejní 60. ročník koronaviru neustoupí, nicméně jeho obvyklý košatý program bude viditelně okleštěn. Přesto se mohou návštěvníci za dva týdny těšit na 300 filmových snímků, 158 premiér a další doprovodný program.

Doporučeno
Zlín Film Festival připomene svou historii a divákům v autokině pustí film Jiřího Mádla. Ten dostane i hvězdu na Chodníku slávy Zlín Film Festival připomene svou historii a divákům v autokině pustí film Jiřího Mádla. Ten dostane i hvězdu na Chodníku slávy 26. května 2020 14:14

Pozdě, ale přece. Letošní kulatý ročník akce Zlín Film Festival proběhne v náhradním termínu 4. - 10. září, nicméně organizátoři jsou vůbec rádi, že se jej povedlo navzdory světové nákaze covid-19 vůbec uspořádat. Obrovskou motivací k jeho uskutečnění byla podle organizátorů hlavně skutečnost, že mládež z letošního filmového léta prakticky nic nemá.

„Náš projekt je už od prvopočátku zaměřený na práci s dětským publikem, a proto považujeme za důležité zejména po tom, kdy děti strávily tolik času doma a nabídka filmů v kině je omezená, přinést jim kvalitní filmové zážitky, které navíc mohou sdílet se svými spolužáky, rodiči nebo kamarády,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

A dodává: „V neposlední řadě je náš festival první ,pokovidovou' akcí, na níž mohou tvůrci filmů pro děti a mládež vůbec představit svoje snímky. Nabídku kvalitní audiovize považujeme v dnešní době pro společnost za významnou.“ 

Přísná opatření

Ten, kdo na festival zamíří, ale musí počítat s tím, že bude kvůli hygienickým opatřením významně sešněrován„Zrušili jsme z našeho pohledu rizikové akce a soustřeďujeme se na ty, které rizikové nejsou a zaměřují se hlavně na filmový program, kde umíme zajistit dodržování platných hygienických pravidel,“ sdělila výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Doporučeno
Jiří Mádl a Vojta Kotek dostanou hvězdy na Chodníku slávy ve Zlíně Jiří Mádl a Vojta Kotek dostanou hvězdy na Chodníku slávy ve Zlíně 28. února 2020 18:24

První změnou v tomto směru bude absence obvyklých mezinárodních delegací, což se dotklo i porot. „S ohledem na situaci jsme upravili také složení mezinárodních porot. Většina zahraničních zástupců jsou filmoví odborníci, kteří dlouhodobě žijí v České republice,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová. O svůj kosmopolitní charakter ale festival nepřijde. Stále budou k vidění snímky z Jižní Korei, Mexika, Austrálie, Španělska, Brazílie i Norska.

Další změnou je úprava dopoledních promítání pro školy, kde v rámci jednoho promítání budou moci být pouze žáci jedné instituce. Veřejnosti a delegacím nebude umožněn vstup. Třetí a zásadní změnou bude nutnost registrace, což  bude podmínkou pro nákup vstupenek do kina i návštěvy vybraných akcí doprovodného programu.

„Všichni návštěvníci včetně dětí se musí zaregistrovat, a to od 24. srpna online na webu
festivalu nebo prostřednictvím aplikace Zlinfest, případně od 1. září i osobně na
speciálním registračním pointu u zastávky MHD Náměstí Míru.“ zdůraznila Jarmila
Záhorová a ubezpečila, že všechny možnosti registrace budou velmi snadné

Bez koncertů a Červeného koberce

No a posledním, avšak obrovským omezením bude letos absence velké části doprovodného programu. Budou vypuštěny velké koncerty v koncertní zóně, vystoupení základních uměleckých škol, „Červené koberce“ a chybět bude také party stan„O setkání s oblíbenými osobnostmi ale návštěvnici úplně nepřijdou. Připravujeme nové atraktivní formáty, které představíme až na samotném festivalu,“ naznačila Záhorová.

Pořád je ale na co se těšit. Uvidíš na 300 filmů z 50 zemí světa, 158 premiér, 37 filmových workshopů a i něco málo zbylo z doprovodného programu. Program bude zveřejněn už 21. srpna, předprodej vstupenek už 28. srpna. Jestli tě zajímají další podrobnosti, neváhej navštívit festivalovou stránku, abys byl připraven dorazit v září do Zlína.

Domů
Sdílet
Diskuse