Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2023 7:34
Čas čtení 0:13
Ilona Hobzová

Toto jsou nejlepší česká jídla podle mlsounů ze zahraničí. Vítěz tě rozhodně nezklame

Toto jsou nejlepší česká jídla podle mlsounů ze zahraničí. Vítěz tě rozhodně nezklame
Zdroj: Pixabay/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jestli čekáš na prvním místě guláš nebo svíčkovou, musíme tě zklamat.

Gastronomický server Taste Atlas zveřejnil žebříček deseti nejoblíbenějších českých jídel, která vybírali uživatelé z celého světa. Kachna, svíčková i guláš mezi nimi figurují, vítězství si ovšem odnesla úplně jiná dobrota. V top 10 nechybí kromě hlavních jídel ani několik sladkých mňamek. Na jídla, která se do první desítky vešla, včetně toho vítězného, se můžeš podívat v galerii.

Doporučeno
Česko ovládlo evropský žebříček nejlepších polévek. Který tuzemský klenot zaútočil na přední příčky? Česko ovládlo evropský žebříček nejlepších polévek. Který tuzemský klenot zaútočil na přední příčky? 12. září 2023 13:20
10. místo: Zelňačka – Tradiční česká polévka z kysaného zelí. Přestože existuje mnoho variant této české klasiky, většina z nich se skládá z kysaného zelí, brambor, smetany a tradičního českého uzeného masa. Tuto sytou a bohatě kořeněnou polévku lze často najít na jídelních lístcích tradičních českých hospod. Obvykle se podává s domácím chlebem a lze si ji vychutnat jako předkrm nebo vydatný hlavní chod.9. místo: Kobliha – Tahle oblíbená sladká pochoutka se tradičně připravuje z kynutého těsta, které se na povrchu smaží dozlatova a dokřupava, zatímco uvnitř zůstává měkké, lehké a vzdušné. Typické české koblihy jsou variantou rakouských vídeňských koblih, známých pod názvem krapfen. Ty se mohou připravovat i bez náplně, častěji se ale plní marmeládou nebo čokoládovým krémem. Chybět nemůže ani bohatý posyp moučkovým cukrem na povrchu.8. místo: Koláče – V Česku se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň, například makovou, tvarohovou nebo povidlovou. Tradiční české koláčky se podávají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech. Jsou většinou malé s průměrem nepřesahujícím 8 cm, pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta.7. místo: Guláš – V tradičním guláši nesmí chybět vydatné dušené maso podávané s tmavě červenou omáčkou, která je silně ochucená paprikou. Tento pokrm maďarského původu se stal jedním z nejběžnějších nejen v Česku, ale i na Slovensku.

Obě země si vytvořily svou jedinečnou verzi, která se od originálu mírně liší. Obvykle se skládá z hovězího či vepřového masa nebo zvěřiny, která se opeče a dusí spolu s cibulí několik hodin.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse