Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
13. září 2023 v 7:38
Čas čtení 1:54
Radim Šlechta

Američan viděl 777 filmů v kině za jediný rok. Nejraději by zapomněl na film s českým obsazením

Američan viděl 777 filmů v kině za jediný rok. Nejraději by zapomněl na film s českým obsazením
Zdroj: Unfold/Karen Zhao
FILMY A SERIÁLY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Svět má nejvášnivějšího filmového diváka.

Guinnessova kniha rekordů má další zajímavé prvenství do sbírky. Američan Zach Swope se do ní zapsal tak, že za poslední rok viděl v kině 777 filmů. Strávil s nimi každou volnou chvíli a nutno říct, že za dost náročných pravidel.

Doporučeno
Vězení Bory míří na Netflix. Česko má zase jednou nálepku největšího výrobce pervitinu Vězení Bory míří na Netflix. Česko má zase jednou nálepku největšího výrobce pervitinu 12. září 2023 v 11:33

Zach totiž během jakékoliv projekce nemohl opustit sál ani na chvíli, navzdory americké zvyklosti nemohl mít na projekcích žádné jídlo ani pití a měl i zakázané dělat cokoliv jiného. Nemohl se tedy podívat ani na telefon nebo usnout u obzvlášť nudného kousku. Na to, jestli všechna pravidla poctivě dodržuje, dohlížel během jednotlivých projekcí personál kina.

filmy, rekord
Zdroj: American Foundation for Suicide Prevention

Sám říká, že se snažil dívat přibližně na 16 filmů týdně. Během pracovního týdne prý chodil přibližně na tři filmy denně, o víkendech byly jeho návštěvy ještě delší. Filmový nadšenec upřednostňoval kratší filmy, abych jich za den stihl více.

Doporučeno
GLOSA: Prostřílí se Mašínovi Bratři až do USA? GLOSA: Prostřílí se Mašínovi Bratři až do USA? 13. září 2023 v 16:00

Přestože se může jeho výkon jevit jako přinejmenším ne zrovna levná zábava, dvaatřicetiletého Zacha nestála víc než přibližně šest tisíc korun. Využíval totiž měsíční permanentky Regal Cinemas, které stály jenom 22 amerických dolarů (přibližně 505 korun). 

Filmy pro dobrou věc

Zachovy pravidelné návštěvy kina ale nebyly samoúčelné a filmovému nadšenci nešlo na prvním místě o pár minut slávy, které by mu záznam v Guinnessově knize rekordů přinesl. Rekordman totiž žije s Aspergerovým syndromem a jeho cílem bylo skrz organizaci rozšířit povědomí o této nemoci.

Kromě záznamu v knize mu také společnost Reagal Cinemas poslala symbolické poděkování v hodnotě 7777 amerických dolarů. Ani ty si ale Zach nenechal a poslal je Americké nadaci pro prevenci sebevražd, protože je to věc blízká jeho srdci.

Máš pocit, že bys mohl*a ublížit sobě nebo někomu jinému? Obrať se úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h.

Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.

Jsi už dospělý*á, trápí tě myšlenky na sebevraždu a neumíš si žádné jiné východisko představit? Zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.

„Přežil jsem sebevraždu a kvůli sebevraždě jsem ztratil lidi, na kterých mi záleželo. Byla to úžasná cesta, které jsem věnoval rok svého života, a to vše pro dobrou věc,“ okomentoval svůj úspěch Zach.

Doporučeno
Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates 12. září 2023 v 15:00

Původně chtěl prý zhlédnout 800 filmů, nakonec ale svou cestu skončil 23 snímků před plánovaným cílem. Šňůru začal filmem Mimoni 2: Padouch přichází a skončil ji posledním dílem Indiany Jonese. Film Kocour v botách: Poslední přání viděl 47krát a rekord 715 zhlédnutých filmů Vincenta Krohna z roku 2018 překonal snímkem Spider-Man: Napříč paralelními světy.

Za nejméně oblíbený film označil The Devil Conspiracy, prý jej viděl pouze jednou. Když o něm mluvil v rozhlasovém pořadu The Morning X, řekl: „To je film, na který bych raději zapomněl.“ I zoufalé hodnocení snímku, který se natáčel v Česku a v němž si zahráli například Pavel Kříž nebo Natalia Germani, mu dává za pravdu.

Domů
Sdílet
Diskuse