Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2024 17:45
Čas čtení 0:53
Veronika Ábelová

Seznam se s Alenou Hron, historicky první šéfdirigentkou v Česku

Seznam se s Alenou Hron, historicky první šéfdirigentkou v Česku
Zdroj: Profimedia
HUDBA ČESKO
Uložit Uložené

Vůbec poprvé se stala dirigentkou na tak výjimečném postu žena. První, kdo bude mít v Česku šéfdirigentku, je Jihočeská filharmonie.

Česko bude mít poprvé ve své historii šéfdirigentku. Stane se jí Alena Hron, která od sezóny 2024/2025 nastoupí do Jihočeské filharmonie. Jedná se o první dirigentku na tak významné pozici.

Doporučeno
Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? 28. února 2024 15:30

Alena Hron vystudovala dirigování a také skladbu a aranžování populární hudby na Pražské konzervatoři a hudební akademii v Oslu. Je stále žádanější dirigentkou, která si svým hudebním nadšením získává hudebníky a hudebnice v Česku i v zahraničí. Spolupracovala s řadou symfonických orchestrů a s mnohými působí opakovaně.

Společně s Jakubem Hrůšou vedla v srpnu roku 2022 orchestr Ševčíkovy akademie v Horažďovicích. Její debut na mezinárodním festivalu Pražské jaro v roce 2023 získal velký úspěch. Dirigentské zkušenosti získala i v zahraničí a na mistrovských kurzech s Vasilijem Petrenkem, Christianem Ehwaldem a Stefanem Parkmanem.

 

V červnu 2024 dokončila výběrový magisterský program na prestižní umělecké univerzitě ve Švýcarsku. V rámci studia dirigovala orchestry Kostnici, Amiens, Göttingen nebo Soluni. Jako skladatelka a dirigentka se podílela na projektech spojujících klasickou a populární hudbu. Jejím největším dílem je písňový cyklus Otče náš pro smíšený sbor a kapelu, se kterým vystoupila na několika místech v Česku.

Doporučeno
Osm toxických vět. Říká je někdo z tvých přátel? Možná ho*ji raději odstřihni Osm toxických vět. Říká je někdo z tvých přátel? Možná ho*ji raději odstřihni 29. února 2024 11:45

Alena Hron mimo jiné hraje na housle a klavír a také zpívá. Je zakladatelkou komorního sboru Punkt, který do roku 2022 umělecky vedla. Zaměřuje se na soudobou hudbu a pod jejím vedením získal mnoho ocenění na prestižních zahraničních soutěžích.

Nyní se stane první šéfdirigentkou v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse