Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2017 15:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Oscarová akademie mění pravidla nominací! Dostanou se příští rok do finále filmy jako Já, Padouch 3?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

S novými pravidly by se některé vítězné projekty z loňska nedostaly ani do nominací.

Oscarová akademie si odhlasovala změnu pravidel, která bude mít vliv na nominace snímků v jednotlivých kategoriích. Největší změnou projde kategorie animovaných filmů. V původních pravidlech zástupci každé kategorie vybrali snímky k nominaci a následně celá Akademie hlasovala o nejlepším z vybraných. Takto to fungovalo v každé kategorii, krom té za nejlepší snímek, v níž mohou o nominovaných snímcích hlasovat všichni členové Akademie. Tímto způsobem bylo umožněno v jednotlivých kategoriích hlasovat jen příslušným odborníkům. Jenže podle magazínu Variety nyní přichází veliká změna a krom nejlepšího snímku bude od příštího ročníku každý člen Akademie moci rozhodovat i o nominacích na nejlepší animovaný film. Takto zní oficiální vyjádření Akademie:

„Pozvánky do nominační komise budou zaslány všem aktivním členům Akademie, na rozdíl od minulosti, kdy je dostávali výhradně odborníci na danou kategorii. Hlasování ohledně nominacích bude nyní preferenční namísto numerického bodovacího systému. Členové hlasující v nominační komisi budou moci jednotlivé snímky zhlédnout na soukromých nebo jiných projekcích, streamovacích serverech Akademie nebo na DVD, aby mohli hlasovat.“ 

Oscarová akademie mění pravidla nominací! Dostanou se příští rok do finále filmy jako Já, Padouch 3?
Zdroj: Wild Bunch

Pravděpodobně však půjde spíše o krok zpátky než o kýženou změnu a kategorie dost možná ztratí svoji rozmanitost. Faktem je, že v minulých letech byly v nominacích skvěle nakombinovány mainstreamovější projekty s těmi nízkorozpočtovějšími a méně známými. Spousta lidí se o menších, ale skvělých projektech jako Píseň moře nebo Červená želva dozvěděla právě z oscarové nominace. S otevřením hlasování pro každého člena Akademie zde reálně hrozí, že naopak uspějí filmy s širší distribucí. Možná se tak nominace v příštím roce dočkají filmy jako Já, padouch 3 nebo třeba Mimi šéf.

Změny se dočkala i kategorie dokumentárních filmů. Od příštího ročníku již nebude možné nominovat vícedílné dokumenty a uzavřené série. Kdyby toto pravidlo platilo už loni, skvělá dokumentární série O.J. Made in America by se nedočkala ani nominace, natož vítězství. A i když je tato změna celkem pochopitelná, tvůrci delších dokumentárních sérií ztratí svoji možnost k uznání své práce. Co říkáte na ohlášené změny? Budou prospěšné nebo naopak? 

Domů
Sdílet
Diskuse