Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 7:00
Čas čtení 6:38
Tereza Šnajdrová

Zpěvačka Aiko: Moje hudba bývala melancholická, ale dnes už mám větší radost ze života. Myslím, že jsem dospěla (Rozhovor)

Zpěvačka Aiko: Moje hudba bývala melancholická, ale dnes už mám větší radost ze života. Myslím, že jsem dospěla (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Aiko
REFRESHER ČESKÉ NADĚJNÉ ZPĚVAČKY
Uložit Uložené

S Aiko o pocitech, které se snaží předat svým fanouškům, životě v Londýně i genderové nerovnosti, která panuje v hudební branži.

Aiko se hudbě věnuje již od dětství a v roce 2015 se pak přihlásila do soutěže SuperStar, což sice označuje za pěkný a intenzivní zážitek, ale podruhé by do toho už nešla. Mladá zpěvačka nyní žije v Londýně, koncertuje po celém světě a před nedávnem se dokonce její fotka objevila v rámci kampaně Equal na newyorském Times Square. Jaké pocity se Aiko snaží předat svým posluchačům? Setkává se s genderovou nerovností v hudební branži? A co považuje za svůj doposud největší úspěch?

Doporučeno
Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor) Vzhled je velmi pomíjivý. Nikdy jsem nechtěla být ta hezká holka s nulovou osobností, říká zpěvačka Annabelle (Rozhovor) 1. září 2021 14:00

Ty ses do povědomí mnoha lidí dostala už v roce 2015, kdy ses zúčastnila pěvecké soutěže SuperStar. Tenkrát jsi moc daleko nedošla, nemýlím se?

Přesně tak, dostala jsem se jen do semifinále.

Aiko
Zdroj: se souhlasem Aiko

Nyní už koncertuješ po celém světě a dovolím si tvrdit, že se těšíš větší slávě než mnozí finalisté. Jak se na soutěž SuperStar díváš dnes? Přihlásila by ses do ní znovu?

Teď už bych se do SuperStar nepřihlásila. Tenkrát to byla moje první hudební zkušenost, což byl sice pěkný a intenzivní začátek, ale dnes už to vidím jinak, a navíc mám pocit, že v soutěži není tolik prostoru pro autorskou tvorbu a je to spíše taková show. Kdybych se nyní měla do něčeho hlásit, tak to bude Eurovize.

Jak dlouho už se věnuješ zpěvu? Chodila jsi na konzervatoř?

Zpěv miluji již od malička a když mi bylo nějakých 12 či 13 let, tak jsem začala chodit na hodiny zpěvu, ale konzervatoř jsem nikdy nestudovala.

Jak bys popsala hudební žánr, kterému se věnuješ?

Řekla bych, že je to indie-pop či alternativní pop.

Co se týče inspirace, tak tu poslední dobou čerpám hlavně z pocitů. V písních se snažím popsat něco, co v člověku vyvolá nějaké pocity, které si každý může interpretovat podle sebe

Odkud čerpáš inspiraci pro svoji hudbu? Máš nějaký vzor či idol?

Idoly a vzory úplně nemám, ale ano, existují umělci, které moc ráda poslouchám, které oceňuji, ale neřekla bych, že se snažím být jako oni. Mám moc ráda Auroru, Jungle nebo Florence and the Machine. Co se týče inspirace, tak tu poslední dobou čerpám hlavně z pocitů. V písních se snažím popsat něco, co v člověku vyvolá nějaké pocity, které si každý může interpretovat podle sebe.

Doporučeno
Samey: Anarchie není o pálení vlajek a rozbíjení výloh (Rozhovor) Samey: Anarchie není o pálení vlajek a rozbíjení výloh (Rozhovor) 16. září 2021 14:30

Takže pocit je to, co se snažíš předat svým fanouškům?

Ano, pocit či zážitek.

Od roku 2018, kdy jsem začala tvořit vlastní hudbu, až do roku 2020, to byla spíše melancholie a smutek, ale v posledním roce a půl mám asi větší radost ze života a tvořím převážně rychlejší věci

Převažuje smutný a melancholický pocit, nebo naopak radostný?

Záleží, na kterou část mojí tvorby se budeme dívat (smích). Od roku 2018, kdy jsem začala tvořit vlastní hudbu, až do roku 2020, to byla spíše melancholie a smutek, ale v posledním roce a půl mám asi větší radost ze života a tvořím převážně rychlejší věci. Baví mě to více, a i od lidí cítím větší zpětnou vazbu, na koncertech vidím, že to lidi baví a je to super.

Co zapříčinilo to, že máš nyní větší radost ze života?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104370 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse