Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
dnes 29. září 2024 v 7:00
Čas čtení 2:19
Jela Vážanová

Sezóna Pumpkin Spice Latte je zahájena! Takhle si oblíbený drink připravíš doma

Sezóna Pumpkin Spice Latte je zahájena! Takhle si oblíbený drink připravíš doma
GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY
Uložit Uložené

Kdyby měl podzim svou vůni, byla by to vůně Pumpkin Spice Latte.

Brzy vyměníme krátké oblečení za roláky, místo žabek budeme nosit huňaté podkolenky a místo čerstvého espressa s tonikem nás zahřeje teplé Pumpkin Spice Latte. Ikonický drink už se objevuje na meníčkách kaváren, ale pokud si ho chceš dopřávat častěji (a levněji), vyrob si ho na doma podle našeho návodu. Zvládne to i naprostý*á začátečník*začátečnice. 

Pumpkin spice latte
Zdroj: Pinterest / The Bookbabe of Delaware

Pumpkin Spice Latte (PSL) je jedním z nejikoničtějších sezónních nápojů na světě. Svou popularitu si získal (právem) díky Starbucksu, který ho poprvé zařadil do své nabídky v roce 2003. Franšíza se rychle šířila po celé Americe a brzy i do celého světa. A PSL se stalo symbolem podzimu.

V článku najdeš tipy, jak si toto guilty pleasure připravit doma, ať už poctivě vychlazené nebo horké, a to i ve variantách, kvůli kterým se nebudeš muset cítit provinile.

Poctivé Pumpkin Spice od základů

Tento recept je velmi jednoduchý, ale jeho příprava zabere trochu více času. Pokud si ale teď připravíš vlastní sirup a kořenicí směs Pumpkin Spice, budeš mít příště vystaráno a nápoj si budeš moci snadno vyrobit, kdykoliv budeš mít chuť. Budeš potřebovat:

  • Kávu (espresso)
  • mléko (kravské nebo rostlinné)

dýňové koření

  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kardamonu
  • 1 lžička muškátového oříšku

Sirup z dýňového koření

  • malá dýně hokaido (cca 300 g)
  • 300 ml vody
  • 150 g hnědého cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Jak na to:

Dýni hokaido nakrájej na čtvrtky a polož na plech s trochou vody. Dej ji péct při 180 °C na asi 25 minut. Zatímco se dýně peče, připrav si směs koření Pumpkin Spice smícháním všech ingrediencí v misce. Když je dýně upečená, vydlabej její dužinu lžící a rozmixuj ji ponorným mixérem na pyré.

Doporučeno
KVÍZ: Chystáš se na dovolenou do Itálie? A vyznáš se v tamějších těstovinách? KVÍZ: Chystáš se na dovolenou do Itálie? A vyznáš se v tamějších těstovinách? 13. srpna 2024 v 11:00

Ve větším hrnci si připrav 300 ml vody a přidej hnědý cukr, 250 g dýňového pyré, lžíci Pumpkin Spice a vanilkový extrakt. Směs dobře promíchej a nech ji přejít varem. Když směs po dosažení varu zhoustne, přeceď ji přes síto do uzavíratelné láhve, ve které sirup uchováš.

Nyní stačí sirup nalít do šálku, přidat espresso a doplnit teplým napěněným mlékem nebo rostlinnou alternativou. Nápoj můžeš ještě vylepšit tím, že vyšleháš šlehačku, kterou si naservíruješ navrch nápoje a posypeš ji dýňovým kořením.

 
 
 
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by Maria Gabriela 🌱recepty🍹bevs (@marias.munchies)

Ledové Pumpkin Spice

Pokud se na začátku podzimu stále cítíš svěží nebo máš prostě jen rád*a chlazené nápoje, můžeš si připravit ledovou verzi. Postup je téměř stejný – smíchej Pumpkin Spice sirup, kávu, napěněné mléko, které ale neohřeješ, a přidej led.

Pokud chceš nápoj nízkokalorický, sáhni jenom po odtučněném mléku a dýňové pyré místo cukru oslaď čekankovým nebo javorovým sirupem. 

@evahancova Pumpkin Spice latte 🍁🎃🧋 Díky této verzi výrazně snížíte příjem cukru a kcal oproti klasické verzi. -káva -mléko -vlákninový sirup slaný karamel (📎 na profilu) se zlavo najdete na mém profilu -dýňové pyré -dýňové koření (postup najdete v receptu na mém profilu). -javorový sirup -led #dýňovékoření #dýňovékořeníelatte #psl #recept #recepty #zdravérecepty #tipy #falešnénápoje #káva #dýňovásezóna @Vilgainczsk ♬ Harry Potter (El mundo magico de Harry) -. Filmový symfonický orchestr

Čas na experimenty

Když už máš sirup připravený, nic ti nebrání v experimentování. Příchuť Pumpkin Spice je tak dobrá, že by byla škoda využívat ji jenom v lattéčku. Ze sirupu si můžeš vyrobit podzimní limonádu nebo – pokud už ti bylo osmnáct – dokonce drink. Pumpkin Spice se skvěle hodí k bourbonu nebo rumu. Můžeš z něj také připravit podzimní variantu espresso Martini. Dýňový sirup ale bude skvěle chutnat třeba na palačinkách nebo v koláči.

 
 
 
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by Kenza (ou kenou) (@kenousdiary)

Domů
Sdílet
Diskuse