Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2023 6:00
Čas čtení 16:48
Adéla Ježková Lucie Kotvalová

Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“

Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER FEMINISMUS PŘÍSTUP K INTERRUPCI
Uložit Uložené

V Česku je jednou z nejvýznamnějších „protigenderových“ organizací radikálně křesťanské Hnutí Pro život, které vystupuje jako „prorodinné“. Jaké názory zastávají jeho stoupenci a stoupenkyně? Zeptaly jsme se jich.

„Hybaj děvče, ukliď, navař,“ zní v sobotu 15. dubna slova dětské písničky linoucí se z reproduktorů na pražském Klárově.

Po mši svaté se tady pomalu shromažďují lidé, kteří za hodinu a půl hodlají vyrazit na Národní pochod pro život, akci pořádanou „antigenderovým“ Hnutím Pro život.

Termín „antigenderová hnutí“ obvykle označuje sociální a politická hnutí, která ve své ryzí podstatě odmítají nebo se staví proti něčemu, co označují jako „genderovou ideologii“. Ta se podle nich vymezuje proti tradičnímu rámci binární mužské a ženské identity. Myšlenku genderové rovnosti a práv LGBTQ+ lidí spojují s rozpadem křesťanské rodinné jednotky.

Hnutí Pro život ovšem za poslední léta změnilo strategii. Během pochodů již účastníci a účastnice nenosí velké bílé kříže symbolizující nenarozené děti a zmizely i drastické vizuály mrtvých plodů a moralistických hesel o smrti. Hnutí se přesunulo k pozitivnějším narativům o zdravé – podle nich tedy heterosexuální – rodině.

Hnutí se tak sice jak na Klárově, tak během Národního pochodu pro život s cílem přiblížit se co největší části ateistického Česka prezentuje smířlivěji a s menším důrazem na katolickou víru, i nadále ovšem stojí na ultrakatolických radikálních postojích.

Proč?

Za rostoucí popularitou „antigenderových“ hnutí je mnoho faktorů. Politická vědkyně Eszter Kováts uvádí jako jeden z možných důvodů strach z „cizích sil“ (např. EU, OSN, WHO), které zemím „něco vnucují“. Do toho se může podle ní promítat i fakt, že termín „gender“ se obvykle z angličtiny nepřekládá a může tak v jazyce působit jako vetřelec. 

Polská feministická spisovatelka Agnieszka Graff pak za nárůstem antigenderových tendencí vidí „relativní nestabilitu našich demokracií, obrovskou frustraci a nespokojenost s ekonomickou situací, slabost ženských a LGBT hnutí a rostoucí sílu nacionalistických hnutí“.

Doporučeno
OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice 15. dubna 2023 20:13

Nejefektivnější cestou, jak těmto hnutím porozumět, je mluvit s lidmi, kteří se k nim hlásí. A to jsme také na národním pochodu Hnutí Pro život učinily. Kladly jsme otázky ženám i mužům různých věků. Co pro ně znamená „pro život“? A byli by pro úplný zákaz interrupcí i v případě znásilnění?

Upozornění: Článek obsahuje výpovědi o těhotenství, znásilnění a interrupcích, které mohou být pro někoho zraňující.

Bohuslava: Znásilnění interrupci neomlouvá

Bohuslava Winogrodzka.
Bohuslava Winogrodzka. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Mladá žena, která se nám představuje jako Bohuslava Winogrodzka, na sobotní akci Hnutí Pro život dorazila z Vídně s malým synkem a manželem, Polákem. Shromáždění se účastní odmala, tedy dle jejích slov tu byla „určitě dvacetkrát jednadvacetkrát“.

„Jsem tady, protože mi přijde důležité změnit myšlení dnešní společnosti. Každé dítě má právo se narodit. Hnutí Pro život pro mě představuje osvětu a možnost pro ženy, které procházejí nějakou těžkou situací v těhotenství. Chápu, že rozhodnutí nechat si dítě může být pro někoho těžké, ale je to to jediné správné,“ říká nám. Miminko, které drží v náručí, se mezitím snaží zmocnit našeho diktafonu.

Na otázku, zda vnímá toto rozhodnutí jako „jediné správné“ ve všech případech bez výjimky, odpovídá jasné: „Ano.“ „Existují situace, kdy žena nedokáže dítě vychovat, ale v takovém případě je možná adopce. Nikdy ale podle mě není správné ono dítě zabít. V případě znásilnění nese vinu pachatel, proč za to tedy má pykat dítě?“ dodává Bohuslava. 

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 8:00

„A nepyká za to pak ta žena, když musí donosit nechtěné dítě?“ ptáme se v reakci na to. Dostává se nám opět jasně vymezené odpovědi: „Ta pyká dvakrát. Jednou při znásilnění a podruhé v případě, že by šla na interrupci. Vědomí toho, že zabila své vlastní dítě, vlastní krev, které by si pak s sebou nesla celý život ta výčitka by byla dle mého mnohem větší, než kdyby přežila těch devět měsíců.“

Oponujeme jí, že znásilnění je jednou z nejvíce traumatizujících zkušeností v životě a v případě plošného zákazu interrupcí by se těhotná ocitla v bezvýchodné situaci. „Nemyslím si to,“ říká Bohuslava a otázku obrací na nás. Ptá se, zda jsme někdy byly těhotné. 

Doporučeno
„Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu 4. dubna 2023 11:00

„Já tuto zkušenost mám a i v případě znásilnění, kdy by dané dítě člověk nechtěl, si během těhotenství přece k němu vytvoří velký vztah. Cítí ho, ví, že v něm žije. Opravdu si nemyslím, že by dítě mělo nést chybu svého otce. A znovu říkám, že žít s výčitkou by pro danou ženu bylo mnohem těžší. To se ve společnosti vůbec nezmiňuje naopak se říká, že interrupcí se všechno vyřeší, zabije se dítě a jde se dál. Ale podívejme se třeba na postabortivní syndrom, kterým posléze trpí více než 90 % žen po umělé interrupci,“ dodává Bohuslava. 

Na argument, že postabortivní syndrom je součástí propagovaného diskurzu Hnutí Pro život a ve skutečnosti se může jednat o depresi, která stejně tak může ženu postihnout tehdy, kdy je nucena porodit nechtěné dítě, se Bohuslava usmívá. „Opravdu si nemyslím, že se interrupcí něco vyřeší. Také si nemyslím, že by člověk mohl mít deprese kvůli tomu, že porodí nechtěné dítě,“ odpovídá vyhýbavě.

„A pokud dítě žena opravdu nechce, stále má možnost dát jej k adopci. Čeká na něj celá řada rodin, které nemohou mít dítě přirozenou cestou,“ dodává mladá žena. Na otázku, zda ona sama přemýšlí o adopci dítěte, říká bez váhání: Ano. S manželem to mají v plánu i přesto, že mohou mít „vlastní biologické“ potomky. 

S faktem, že s plošným zákazem interrupcí nedochází k výraznému snížení počtu interrupcí, jen jsou posléze méně bezpečné, Bohuslava souhlasí. „To je samozřejmé. Ženy, které jej chtějí podstoupit, tak jdou někam jinam. V takovém případě bychom se museli bavit o tom, jakým způsobem nastavit povědomí společnosti tak, aby ženy přijaly za své, že podstoupit interrupci je špatné. Myslím si, že už jen tím, že některé státy zakážou potraty, to ukazuje postoj dané společnosti,“ říká Bohuslava a jako příklad uvádí americký Texas. Dodává, že takový zákaz možná donutí lidi o rozhodnutí podstoupit interrupci více přemýšlet.

Doporučeno
MDŽ ANKETA: Zeptali jsme se poslanců a poslankyň, co od loňska udělali pro lepší postavení žen MDŽ ANKETA: Zeptali jsme se poslanců a poslankyň, co od loňska udělali pro lepší postavení žen 8. března 2024 8:30

Zda by nebylo vhodné jiné řešení než zamezení přístupu k bezpečným interrupcím, kvůli kterému ročně zemřou desítky tisíc žen ročně po celém světě, Bohuslava říká, že by „debata v takovém případě musela začít úplně někde jinde“. „Je pro mě těžké definovat začátek, ale mohl by jím být například předmanželský život. Jsem toho názoru, že kdyby žili lidé opravdu čistě do svatby, tak by nemuselo docházet k interrupcím. Podle mého názoru mnoho žen podstoupí interrupci, protože je například odmítne partner. Kdyby žily v manželství, takový důvod by neměly,“ říká a dodává, že debata by se tak měla otevřít třeba vzděláváním mládeže v sexuální oblasti. 

„Právě! Jak říkáte nebylo by lepší nejprve otevřít debatu o sexuální výchově než plošně zakazovat interrupce?“ zkoušíme se ptát ještě jednou. 

„Já si myslím, že ne. Pořád je tu dítě, které má právo na život. Bylo by to samozřejmě hezké, kdybychom se dostali do stavu, kdy by lidé žili tak dobře, že by tato potřeba nebyla, ale do takového bodu se společnost těžko dostane,“ říká a dodává: „V tuto chvíli jsme v momentě, kdy bojujeme o životy těch dětí. Bylo by hezké začít dřív, ale to nezachrání děti, které mají umřít teď.“

Rozhovor s Bohuslavou končíme otázkou, zda právo na život nenarozeného dítěte je podle jejího názoru nad právem ženy svobodně rozhodovat o svém těle. Ještě než stačíme otázku dokončit, mladá žena nám skáče do řeči s: „Rozhodně.“

„Podle mého názoru se přece už svobodně rozhodly, pokud pomineme znásilnění, mít intimní vztah. Přece s tím šly do toho, že existuje riziko otěhotnění. Pokud se to stane, tak nemohu svou ‚vinu‘ hodit na to dítě. Nemůžu ho přece zabít. Lidé často argumentují tím, že mají právo na své tělo ale když se podíváte třeba na mé dítě, to přece není mé tělo,“ dodává.

Doporučeno
Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva 30. března 2023 11:32

Oponujeme, že její syn je již narozeným dítětem, nikoli plodem v břiše. Podle ní se ale „člověk stává člověkem od početí“. Jak sama říká, její postoj vychází z víry, ve které byla vychovávána. Prý to ale není tak, že by bezmyšlenkovitě přijala názory svých rodičů. K vědomí, že je „na správné cestě“, došla sama dospíváním a kritickým myšlením. 

Pavol a Josef: Porodit nechtěné dítě je méně radikální než potrat

Pavol (vlevo) a Josef (vpravo).
Pavol (vlevo) a Josef (vpravo). Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Pavol a Josef, kteří momentálně studují v Praze, ale pocházejí ze Slovenska, dorazili s cílem vyjádřit své přesvědčení, že každé dítě má právo na život.

Znamená právo na život podle nich zákaz interrupcí?

Pavol se zamýšlí. Po chvíli odpovídá, že jo. „Je to dost komplikované. Ale pokud tam nejsou komplikace, není ohrožený život matky, dítě není postižené, tak jsem pro zákaz interrupcí.“

„Dítě s postižením nemá právo na život?“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 134972 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Kdo z podporovatelů Hnutí Pro život by byl pro plošné zákazy interrupcí? 
  • Je interrupce po znásilnění „hřích“?
  • Další příběhy a hlubokou sondu do myšlení účastníků pochodu.
Domů
Sdílet
Diskuse