Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2021 v 15:01
Čas čtení 6:56
Tereza Šnajdrová

Markéta o paranoidní schizofrenii: Radila jsem americkému prezidentovi, jak má bojovat proti Afghánistánu (Rozhovor)

Markéta o paranoidní schizofrenii: Radila jsem americkému prezidentovi, jak má bojovat proti Afghánistánu (Rozhovor)
Zdroj: s povolením Markéty Dohnalové
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Markéta má za sebou boj s mentální anorexií, atypickou bulimií, paranoidní schizofrenií a její současná diagnóza je schizoafektivní porucha smíšeného typu.

Markéta Dohnalová se již od školky potýká s nejrůznějšími psychickými problémy. Před několika lety jí byla diagnostikována paranoidní schizofrenie, kvůli které byla více než dvacetkrát hospitalizována. O tom, jak bojovala s atakou, při níž ztrácela vědomí a probraly jí až elektrošoky nebo také o tom, jaké nejhorší halucinace zažila, si můžeš přečíst v tomto rozhovoru.

Doporučeno
Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) 14. prosince 2020 v 9:54

Kdy jste si poprvé uvědomila, že je s vámi ‚něco jinak?

S tímto pocitem vyrůstám odmala, od školky. Sama jsem se v pěti letech naučila číst a psát, takže jsem se na základní škole nudila, ale bavilo mě učit se tak, abych měla na vysvědčení samé jedničky. Moc práce mi to nedalo. Pak přišlo gymnázium a vysoká škola. Opravdový zvrat nastal v 16 letech, kdy se mi poprvé zjevil anděl a od té doby jsem žila s jeho přítomností. Nikomu jsem to neřekla. Měla jsem strach. Po dobu studia na gymnáziu jsem si večer co večer vykládala s andělem.

Vnímalo to i vaše okolí? Nebo jste s tím dokázala na veřejnosti bojovat?

Okolí nic nevědělo, přes den jsem anděla neviděla ani neslyšela. Jen jsem cítila jeho přítomnost a věděla jsem, že na mě dává pozor a ochraňuje mě před zlem tohoto světa.

Ostříhala jsem se na 2 milimetry, byla jsem moc hubená a začala jsem si ubližovat řezáním po těle žiletkou.

Proč jste se nakonec rozhodla vyhledat odbornou pomoc?

To bylo až na vysoké škole, kdy jsem se snažila připodobnit se svému andělovi. Ostříhala jsem se na 2 milimetry, byla jsem moc hubená a začala jsem si ubližovat řezáním po těle žiletkou. Spolužáci mě donutili zajít na psychiatrii, kam jsem šla jenom proto, abych od nich měla pokoj. A tak jsem se začala léčit, psal se rok 1999.

Schizofrenie je genetické onemocnění, nebo získané v průběhu života?

Obojí. Genetické dispozice hrají určitě roli, ale také výchova a socializace. Další vliv na onemocnění má životní styl a přílišný stres, který vám prostě přeroste přes hlavu.

Markéta Dohnalová
Zdroj: Osobní archiv Markéta Dohnalová

Co bylo vaším spouštěčem schizofrenie?

Co spustilo anděla, moc netuším. Snad návštěva Vatikánu, bohoslužby na Velikonoce, taková davová psychóza. Po návratu mi ale anděl zůstal. Co se stalo na vysoké škole? Hodně jsem zhubla, byla mi diagnostikována mentální anorexie, trpěla jsem podvýživou a nedostatkem spánku. Do toho jsem ochutnala nějaké drogy, trápila se nad nešťastnou láskou, k tomu stres ve škole a nepovedený pokus po vysoké škole osamostatnit se.

Jak dlouho doktorům trvalo vám toto onemocnění diagnostikovat?

V roce 1999 jsem vážila pouhých 45 kilo, takže mi byla diagnostikována mentální anorexie, poté jsem zápasila s bulimií a postupně se mi začala rozjíždět paranoidní schizofrenie. Trvalo 2 roky, než jsem skončila v léčebně na psychotickém oddělení, kde mi poprvé řekli diagnózu a nasadili léky. Následovalo období mnoha hospitalizací, 10 let mého šílenství, které trvalo až do roku 2009.

Doporučeno
Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) 14. ledna 2021 v 14:17

Pokud někdo neví, co schizofrenie je, jak byste ji popsala?

Definice říká, že je to mylné vnímání reality. Schizofrenií je několik typů a každá má trochu jiné příznaky – paranoidní, simplexní, hebefrenní, katatonická, nespecifikovaná atd. Nejznámější z nich je asi paranoidní. Takový člověk je do krajnosti vztahovačný, věří různým konspiracím, je přesvědčen o svých paranormálních schopnostech, jako je telepatie, psychokineze, vkládání a odjímání myšlenek, má sluchové, zrakové, čichové halucinace a žije ve svém vykonstruovaném světě, který se dá označit jako blud.

U tohoto duševního onemocnění se klidné stavy střídají s psychózami. O jakém období mluvíme? O dnech, týdnech či měsících?

U někoho proběhne za život třeba jen jedna ataka a po zbytek života nemusí mít už žádné příznaky. U někoho se ataka vrací a říká se jí relaps. V takovém případě je nezbytné nasadit léky a podpůrnou psychoterapii. Někdo je chronický pacient a remise a relaps se u něj střídají celý život. Trvání těchto dvou stavů je individuální, může se jednat o měsíce i roky.

Dokážete poznat, kdy se psychóza blíží?

Teď už ano, nebo si to alespoň myslím. Říká se tomu varovné příznaky.

Další taková ataka, kdy jsem ztrácela vědomí, nastala později a probraly mě z ní až elektrošoky.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak pomoci člověku, který má psychózy
  • Jak si Markéta myslela, že radila americkému prezidentovi v boji proti Afghánistánu
  • Jaké byly její nejhorší halucinace
  • Jak vypadá proces hospitalizace s paranoidní schizofrenií
  • Jak se schizofrenie léčí
  • Zda je možné se ze schizofrenie vyléčit
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95167 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse