Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Sobota 25. 5. 2019 svátek má Viola

hledej na refresheru

Odteď si můžeš článek
uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Umění - Art
9
Tomáš Macho
7. prosinec 2014, 20:31

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

"Umění je něco, co žádná civilizace v celé historii lidstva neumí patřičně ohodnotit a ocenit."

Tomáš Macho
7. prosinec 2014, 20:31
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
9
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Ďalšia nedeľa značí ďalší Talent spod Tatier aka seriál našej zabehnutej fanpage Umenie zo slovenských a českých ateliérov. V nadpise som schválne použil spojenie "našu krajinu", pretože medzi Slovenskom a Českom je aj napriek rozdeleniu puto, ktoré len tak nezmizne. Vnímame sa skôr ako "bratia" než dva susedné štáty. A práve z tej západnejšej krajiny pochádza Honza, ktorý sa vo voľnom čase oddáva najmä fotografovaniu krajiniek a prírody. Preslávila ho predovšetkým fotografia z Beskýd, ktorú na začiatku nepovažoval za nijak zvláštnu. Príbeh okolo tohto záberu a aj veľa iného sa dozvieš z rozhovoru nižšie. Podporiť ho môžeš napríklad na jeho profile webu 500px.com. Sme radi, že kopec mladých ľudí vytvára vo svete pozitívnu mienku o Slovensku a Česku. 

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Ďumbier

 

Ahoj, mohol by si sa nám na úvod predstaviť, kto si a čomu sa venuješ?

Jmenuji se Honza Bainar, je mi 20 let, bydlím kousek od Ostravy, studuju Finance na Vysoké škole Báňské, pracuju v oboru a k tomu všemu už 8 let fotím.

 

Kedy a akou cestou si sa dostal k umeniu a prečo si si vybral práve fotografiu?

Byla to náhoda, můj starší brácha odkoukal focení od strýce a vydupal si u rodičů první lepší digitální foťák, byl to Panasonic FZ50 a mě bylo 12 let. Záhy jsem si ale od něj foťák začal půjčovat a stále častěji s ním vyrážet fotit. Kousek od mého bydliště protéká chráněnou krajinnou oblastí řeka Odra a já začal hledat náměty právě tam. Nejdříve to bylo velmi náročné. Je obrovský rozdíl něco vyfotit (jak to zná asi každý) a něco vyfotit tak, aby snímek

měl určitou hodnotu – estetickou, výpovědní, informativní nebo třeba i dokumentární. Jako v každé činnosti, kterou chce člověk dělat na vysoké úrovni, musí i ve fotografii na sobě ohromným způsobem pracovat. Stále považuji zájem o vše a všechny kolem sebe za jednu z nejdůležitějších kvalit, které by si měl každý dobrý fotograf osvojit. 

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

 

Čím sa najčastejšie zvykneš inšpirovať?

To je jedna z nejkrásnějších otázek, jakou může jakýkoli umělec dostat a samotná inspirace tvorbou jiných a možnost inspirovat druhé je to, co mě na focení baví ze všeho nejvíce. Čistě ve fotografii mě nejdřív obrovsky ovlivnil britský krajinář Guy Edwardes, poté hlavně krajináři ze Států - pánové Marc Adamus a Floris van Breugel. V našich končinách je to určitě Ladislav Kamarád, Michal Vitásek, Ladislav Renner, Michal Balada a Martin Rak, ze slovenských fotografů mám nejraději tvorbu Marka Potomy a Borise Michalička.

 

Dále hledám inspiraci v malířství a výtvarném umění, baví mě klasici jako Leonardo da Vinci a Rembrandt van Rijn. Z klasické malby lze hodně čerpat pro upravování snímků v počítači. Dále pak impresionisté, kteří jsou svou filozofií fotografii úplně nejblíže. Geniální byli také Goya a Picasso. Tvorbu všech těchto období a jejich představitelů velmi rád vyhledávám. Dále je to pak hudba, film a móda – to jsou v dnešní době nejmasovější a nejprogresivnější odvětí celého spektra. Z filmu Ridley Scott, Oliver Stone, Tarantino a Forman. Film ovšem v poslední době celosvětově dost pokulhává,rád vyhledávám starší snímky. Z módy je to celkové vyznění, proud, pestrobarevnost a

mnohovýznamovost. Baví mě projekty jako The Sartorialist.

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

 

Venuješ sa okrem fotografii aj nejakej inej forme umenia?

Určitě se jinými formami rád inspiruju, ale sám se žádné nevěnuji. Bylo by to už časově nezvladatelné.

 

Tvoja fotografia zamrznutých Beskýd obletela celý svet, povieš nám k tomu niečo viac?

Fotka vznikla na Pustevnách, kde moje teta ten den slavila na horské chatě kulatiny. Já jsem si přibalil i foták a stativ a před oslavou vyrazil na asi 4 hodinový trek. Les byl krásně omrzlý a já věděl, že se lesem a atmosférou musím nechat co nejvíce pohltit, klidně se i na chvíli ztratit a nevědět, kde přesně jsem a pořád hledat ideální sklon svahu, kmen stromů, mlhu, námrazu a to vše pak vměstnat do jedné kompozice. O ničem jiném vlastně focení není.

Když jsem ten úspěšný snímek vyfotil, vůbec jsem si to neuvědomoval a měl jsem dojem, že můžu najít a vyfotit ještě něco lepšího. Další dvě hodiny jsem chodil po lese. Když jsem se pak vrátil na oslavu, byl jsem lehce otrávený, že jsem nic pořádného nakonec nevyfotil. Až když jsem snímek vložil na internet a začali jej kladně hodnotit nejlepší světoví fotografové současnosti a sdílet jej na svých facebookových profilech, tak jsem pochopil, že snímek je mimořádný. Do té doby jsem to netušil. Až tak sebekritický ke své tvorbě jsem. 

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

 

Mohol by si nám v krátkosti popísať, ako tvoje výtvory vznikajú a koľko času ťa stoja?

Fotky vznikají nejčastěji v Beskydech, v chráněné krajinné oblasti Poodří kousek od mého bydliště a pár jich také vzniklo ve Vysokých, Nízkých a Beliánských Tatrách a také ve Slovenském ráji. Náročné je hlavně focení brzo ráno nebo pozdě odpoledne kvůli světlu. Poslední dobou často na místě přespávám. Čekání na světlo je pak tím pádem otázkou několika hodin a náročného výšlapu. V počítači pak fotografii upravuju v průměru zhruba hodinu a půl.

 

S akými reakciami sa stretávaš, keď niekomu ukazuješ svoju tvorbu?

Určitě s kladnými. Kolikrát jsou lidé i velmi překvapení, nečekají až tak zajímavé záběry. Zvlášť u lidí, kteří jsou nadšenci a fotí jen tak pro zábavu a jsou na své fotky patřičně hrdí, je vidět, že jsou lehce v šoku. Pro mě je ale důležitější, aby fotka měla i nějakou výpovědní hodnotu. Zachycovala nějaký zajímavý přírodní úkaz – třeba záplavy v lužní krajině kolem Odry, inverze na horách nebo právě zajímavou námrazu či odlesk ve vodě. Měla jednoduše něco víc než jen hezkou kompozici, hezké barvy a hezké světlo – to je málo. Musí mít ještě něco víc. A to je to

nejtěžší. Kolikrát si toho významu navíc divák ani nevšimne. Proto si také říkám, že fotím v prvé řadě pro sebe.

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

 

Čo robíš vo voľnom čase, keď nepobehuješ s fotoaparátom alebo nerobíš na postprocese?

Naprostou většinu svého času ve všedních dnech dělím mezi studium na Vysoké škole Báňské v Ostravě a prací konzultanta ve společnosti Broker Consulting. Ve volném čase rád sportuju nebo jsem s přáteli na pivě.

 

Zrkadlovka alebo telefón?

Oboje. Zrcadlovka je super pro mé focení. V ostatních případech je ovšem mobil ten nejlepší foťák. Úžasné je i to, jak člověk může na mobilu své fotky ukazovat ostatním – ať už na displeji nebo sdílením na internet.

 

Aký máš názor na Instagram/500px?

Oba weby se mi i přes jejich mouchy velmi líbí. Instagram zatím nemám, ale je to praktický a rychlý způsob sdílení fotek s ostatními. Instagram a k tomu neodmyslitelně patřící vlna selfie fotek s sebou také nese možná ejzajímavější a nejsilnější výpověď o současné společnosti. Podobně jako na umělecké proudy v minulosti, ze kterých lze dobře vycítit společensko-kulturní kontext tehdejší společnosti, i na selfie fotky se možná za 50 let budou dívat kunsthistorici jako na proud podobný třeba Biedermeieru.

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

 

Myslíš si, že má slovenský umelec reálnu šancu živiť sa svojou záľubou?

Těžko říct. I z pohledu do historie lze vyčíst, že někdo, kdo se věnuje výtvarnému umění, se svou prací uživí jen velmi těžko. Umění je něco, co žádná civilizace v celé historii lidstva neumí patřičně ohodnotit a ocenit. Platí to i pro současnost. Známe cenu všeho a hodnotu ničeho, pro umění to platí dvojnásob – a cena v současném umění jde poslední dobou strmě dolů. Podívejte se, jak se změnil obchod s hudbou a filmový průmysl s příchodem internetu,

to samé platí i pro deníky a magazíny, do kterých dříve fotografové hojně přispívali. Úplně první věc, která mě s Vaší otázkou napadla – ano, slovenský umělec má reálnou šanci se uživit. Třeba Rytmus, ten to dokázal. Ostatní? Spíš ne.

 

Čomu by si sa chcel venovať v budúcnosti?

Tomu co dnes. Pořád chci zvedat laťku ve všem, co dělám a být v tom stále lepší. Pro to, co dělám – ať už profesně nebo v rámci fotografie – neexistuje žádný strop, žádný vrchol, který by nešlo pokořit, a to mě na tom baví.

 

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Fotografia zamrznutých Beskýd obletela svet. Talentovaný Čech zachytáva našu krajinu

Ohodnoť článek
10
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Jako neregistrovaný jsi tento měsíc přečetl už 1/40 článků. Přihlas se pro neomezený přístup. Jako neregistrovaný jsi přečetl už 1/40 článků za měsíc. PŘIHLÁSIT / REGISTROVAT PŘIHLÁSIT
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.