Neděle 21. 1. 2018 svátek má Běla

hledej na refresheru

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

Nemusíte být ani poslanec, abyste si poseděli ve Vinohradském parlamentu, který navazuje na úspěšnou síť restaurací od Staropramenu

12. březen 2015, 23:27
12. březen 2015, 23:27

Staropramen již před několika lety rozjel veleúspěšnou síť restaurací s názvem Potrefená Husa, které můžeme najít po celé Praze i republice či na Slovensku v Bratislavě. Na základě této zkušenosti vznikl koncept s názvem Vinohradský Parlament, který si klade za cíl ukázat Pražanům, že po vzoru Husy se dá hospoda v dnešní době dělat moderně. To znamená, že hospoda neoslovuje pouze skupinu lidí, která si dá k obědu gulášek se šesti a k tomu dvě tři pivka, ale všechny skupiny zákazníků, včetně žen. Takto se Parlament představuje na svých stránkách, podržených větou: „Věřte, že u nás má opravdu každý zákazník svůj hlas, stůl a správně ošetřené pivo."

Na základě toho, jaké jsem slyšel o Parlamentu pozitivní komentáře, jsem se rozhodl sem vydat v době oběda, abych otestoval, spíše než pokrmy ze stálé nabídky, na které se pěje samá chvála, hlavně to, jak se zde člověk nají během podávání poledního menu. Vinohradský Parlament, jak již název napovídá, se nachází v pražské čtvrti Vinohrady, téměř přímo na Náměstí Míru, v ulici Korunní. Přibližně dva kilometry od mateřské Potrefené Husy, která zde, jako první Husa v České republice, vznikla před 16 lety.

 

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

 

Polední menu se začíná v Parlamentu podávat v 10:45 a končí v 15:00. Většinou jsou však už jídla z kuchyně, kterou vede bývalý šéfkuchař hotelu Grand hotel Pupp v Karlových Varech, pan Jan Pípal, vyprodána dříve. Proto se vypravuji do Parlamentu již před polednem, abych našel v této vždy přes poledne narvané hospodě místo a měl výběr z celé polední nabídky. Za kostelem sv. Ludmily je vidět nápis Vinohradský parlament. Restaurace zaujímá přízemní prostory Národního domu, do kterého se jinak chodí především za tancem.

Při vstupu se nás okamžitě ujala mladá a velice pohledná uvaděčka, která nás přesměrovala do spodní části Parlamentu, kde mělo být ještě nějaké místo. Než nám řekla, kam máme jít, začal se za námi pomalu dělat zástup lidí, návštěvnost Parlamentu (což se o státním parlamentu říci nedá), je v době oběda neuvěřitelná. Po chvilce hledaní jsme konečně našli místo a vybrali si z poledního menu, které nabízí tři polévky, osm hlavních jídel a moučník.

Pokud přijdete do hospody od 10:45 do 12:00, dostanete ve všední den k obědu sklenici piva nebo točenou třešňovou limonádu zdarma (po dvanácté do třetí hodiny odpolední za zvýhodněnou cenu). Společně s polévkou přinesl číšník také námi objednané pivo a třešňovou limonádu. Přestože jsem neříkal, že chci zvýhodněné pivo k jídlu zadarmo, číšník mi ho přinesl. Nejedná se však o normální půllitrový „škopek‘‘, ale o pivo ve sklenici o velikosti 0,25 l. Nevím, co si o tom myslet, pivo v této mini skleničce vypadalo komicky, pěna takřka nulová a o teplotě se ani nebudu vyjadřovat. Druhé objednané pivo, tentokrát již už v normálním půllitru, bylo naprosto v pořádku, stejně tak jako velmi dobrá třešňová točená limonáda

 

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

  

Dále jsem ochutnal dvě z nabízených polévek, a to karotkovou a pak klasiku, hovězí vývar. Polévky byly asi tím nejlepším z celého oběda. Rozmixovaná polévka z karotky, brambor a červené čočky byla výborně dochucena a přidaná zakysaná smetana dodala polévce ten správný „šmrnc‘‘. Za karotkovou polévku jsme zaplatili příjemných 26 Kč.

 

Stejně tak mohu pochválit hovězí vývar s játrovými knedlíčky, masem a sekanou petrželí. Byl poctivý, bez známky kostky a silný jak noha od kulečníku. Jedinou výtkou bylo to, že se z naší porce poněkud vytratily kousky masa, naopak se do ní zatoulaly kousky hub, které bych v hovězím vývaru opravdu nečekal. Cena 25 korun za takovou polévku je více než příznivá. 


REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

 

Hlavní chod mě ale tolik nepotěšil. Původně jsem si chtěl objednat mufloní kýtu na česneku s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, ale servírka mi řekla, že momentálně není a že neví, kdy by mi ji mohla donést, jestli vůbec. Místo muflona jsem tedy zklamaný a bez rozmyslu sáhnul po marinovaných kuřecích nudličkách, naložených v bílém víně, opečených s česnekem, karotkou a přílohou – pečenou rýží. Tohle jídlo mi trochu připomenulo školní jídelnu a nechvalně slavnou UHO (univerzální hnědá omáčka). Kuřecí nudličky a rýže byly celkem v pořádku, ale omáčka s karotkou naprosto o ničem. Za 93 Kč to byl pro mě propadák.

 

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?
Druhé jídlo byla vepřová kotleta bez kosti, zapečená se strouhaným sýrem, mletou paprikou a slaninou, podávaná s bramborovými čtvrtkami a hořčicovou omáčkou. Kotleta byla trošku sušší, ale společně s hořčicovou omáčkou a sýrem (dokud neztvrdl) tvořila dobrou kombinaci. Za téměř totožnou cenu (95 Kčvylepšila dojem z prvního jídla.
 

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

  

Jako moučník byl v nabídce smažený kynutý koblížek s mačkanými jahodami a zakysanou smetanou (36 Kč). Koblížek byl nadýchaný a sám o sobě celkem dost sladký, proto by se k němu podle mě hodilo spíše něco jiného než stejně sladké mačkané jahody. Po kuřecích nudličkách jsem si však tímto koblížkem aspoň trochu napravil chuť.

  

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

  

Předtím, než došlo na placení, se neplánovaně rozblikala hezká dekorace na zdi u sousedního stolu, kterou tvořila podsvícená loga či podtácky s nápisem Staropramen a v asijských sousedech u stolu vedle toto blikání vyvolalo paniku. Po tomto úsměvném zážitku jsem zaplatil za dvě polévky, dva hlavní chody a dva moučníky slušných 320 korun.

 

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

REFRESHER papá - Vinohradský Parlament ukazuje, jak se dělá moderní hospoda. Daří se mu to?

  

Vinohradský Parlament je zajímavý koncept, který je srovnáván s pražským Lokálem řetězce Ambiente. Co se týče interiéru a dekorací, Parlament za mě jednoznačně vyhrává, v porovnání s Lokálem není tak chladný, ale poměrně útulný. Podobnost s Potrefenou Husou je znát, na rozdíl od ní však nabízí „šmrncovní‘‘ nerezový bar, odkryté pivní tanky a bílé kachličky, které chtějí dát najevo, že takhle vypadá moderní hospoda. Pokud sem chcete jít za gurmánským zážitkem, doporučil bych Parlament navštívit až po 3 hodině odpolední, kdy začíná platit stálé menu. Na polední nabídku bych zašel příště raději do jedné ze sesterských Potrefených Hus. Polévky byly vynikající, hlavní jídlo podprůměrné a moučník vyšší průměr, proto dávám: 

7/10

Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Zobrazit 2 komentáře
Diskuse
nebo odeslat jako anonym
2 komentáře
Seřadit komentáře podle oblíbenosti času přidání
avatar
CZGuru13. březen 2015, 0:44

Do Parlamentu jsem se chtel vydat uz delsi dobu. Jak to ale vypada, asi skoncim zase v Huse! (chodim na poledni) Diky za info, super clanek!

5 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Filip13. březen 2015, 18:01

Škoda že v takejto reštaurácii sa podávattaka mocka ako je staropramen, zaslúžiloby si ttonnejaké schopnéppivo z mini pivovaruaalebo vlastného rreštauračného.
Ps: redaktor, 0.25l ppohári na pivo si mmyslí to, že je to bežná praktika pri prémiových pivach kktoré sa nepiju na kvantá ale chuť. Ale máš pravdu, Staropramenu toje zzbytočne

0 Odpovědět · Nahlásit
Odebírej REFRESHER videa