Sobota 20. 1. 2018 svátek má Ilona, Sebastián

hledej na refresheru

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

V těchto vysokých teplotách, které sužují Česko a Slovensko, je jednou z mnoha možností osvěžení právě všemi milovaná zmrzlina. My jsme zjistili, jak je na tom Praha a její zmrzlinárny.

18. srpen 2015, 8:48
18. srpen 2015, 8:48

Zmrzlina, to je celosvětový fenomén, který je populární již po mnoha generací. Mezi největší jedlíky na světě se řadí obyvatelé Spojených Států a Nového Zélandu, kteří v průměru snědí přes 24 litrů na hlavu za rok. V Evropě prvenství patří překvapivě Švédům, kteří si tuto sladkou pochoutku dopřávají ve velkém celoročně, bez ohledu na momentální teplotu na teploměru. V porovnání s nimi jsme tedy doslova „žabaři“. V tomto článku bych však upřednostnil kvalitu nad kvantitou a zmínil se o pražských zmrzlinárnách, které stojí za to navštívit.

Pryč je naštěstí doba, kdy jsme v mrazících boxech obchodů mohli najít pouze Míšu, polárkový dort nebo ruskou zmrzlinu. I když dnes máme v obchodech díky ohromnému výběru dilema, pro jaký kousek sáhnout, všichni se asi shodneme na tom, že se skoro žádná balená zmrzlina nevyrovná té kopečkové. Pokud chtěli Pražané v minulosti zajít na kopečkovou/točenou, první volbou byl bez debaty Ovocný světozor ve Vodičkově ulici, kde se vždy stála, stojí a asi dál bude stát dlouhá fronta. V poslední době se však na tento poměrně velký trh rozhodly vstoupit další podniky, které o sobě hlásají, že to nejlepší „gelato“ v Praze dělají právě oni.

Snad mi prominete, že jsem se nepouštěl do žádných experimentálních příchutí (i když nabídka by byla) a zůstal spíše u základních příchutí, které, podle mě, dělají zmrzlinárnu dobrou zmrzlinárnou.

 


 

 

7. Al Dolce

Italské dezerty, italské popisky, italský cukrář a samozřejmě také italská zmrzlina. To všechno na vás vytáhne Al Dolce, italská cukrárna, kterou najdeme v jedné z bočních ulic, kolmých na nejluxusnější ulici v České republice – Pařížskou.


Al Dolce je jedna z šesti restaurací začínající předponou Al. Máte-li chuť na pizzu, navštívíte sesterské Al Forno, na ryby – Al Mare či na těstoviny – Al Dente. První, ne příliš příjemnou věcí, byla absence jakéhokoliv personálu u dóz se zmrzlinou. Proto jsem se šel poptat dovnitř, ani tam jsem však neuspěl. Kdo si počká, ten se dočká, řekl jsem si. A také že ano. Přibližně po 5 minutách přiběhla s omluvou sympatická slečna, u které jsem si poručil pistáciovou a jahodovou.

 

V titěrné mističce byla pro mě jahodová naprostým průměrem, který mě vůbec neoslovil. Pistáciová byla o něco lepší, ale s tou z Angelata (dále v článku), se nedala v žádném případě srovnávat.


Kdybych nevěděl o tom, co nabízí konkurence, a celý svůj výlet začal zde, byl bych u Al Dolce více méně spokojen. Takhle jsem ale odešel mírně zklamán a má zmrzlina od italského cukráře zůstala za očekáváním.

 

78 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

6. Ovocný světozor 

Stálice a klasika, kterou zná každý. Světozor se v Praze rozšiřuje jako houby po dešti. Já jsem navštívil nedávno otevřenou pobočku v pražských Dejvicích, kde jsem si z velkého výběru zvolil příchuť super meruňka a super malina.


Normální kopeček zde stojí 17 kaček, chcete-li ale „o něco lepší“, připlatíte si dalších 7 Kč a vyberete si z příchutí s přívlastkem super. Kopeček super ovocné, kterou jsem si dal, se liší od ostatních tím, že obsahuje 80 % ovoce a je bez přidaného cukru. K meruňce není nic moc co napsat, chuť nebyla příliš výrazná a nijak mě nezaujala. Malina se jevila jako o poznání lepší kup, na který bych s radostí zašel někdy znovu. Nemohu si ale pomoct – číslo jedna v Ovocném světozoru pro mě zůstává točená banánovo-jahodová.

 

48 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

5. Café Prádelna 

Na kavárnu s poněkud atypickým názvem narazíme cca po pěti minutách chůze, když se vydáme z „Jiřáku“ ulicí Slavíkova. I když má tato nenápadná kavárna pouhých 20 míst, nemá co závidět velkým vyhlášeným kavárnám. Majitelky zde připravují domácí koláče, polévky, saláty, pannini, ale hlavně to, kvůli čemu jsme sem šli – vlastní zmrzlinu.


Denní nabídka většinou obsahuje pouze pár druhů zmrzlin. V době mé návštěvy jsem se rozhodl pro třešňovou a stejně jako ve Světozoru pro malinovou, která se od té z Dejvic poněkud lišila, ale i tak byla vynikající. Krémové ovocné zmrzliny většinou moc nemusím, protentokrát jsem se však rozhodl udělat výjimku, které jsem rozhodně nelitoval. Lehká třešňová chuť byla super.

 

68 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

4. Cukrárna Saint Tropez 

Kousek Francie v Praze. Tak, jako je v Saint Tropez vše dražší než v Praze, stejně tomu je i ve stejnojmenné cukrárně oproti jiným cukrárnám v hlavním městě. Připlatit si však v podniku, kde místní cukráři tvoří jeden skvost za druhým, rozhodně vyplatí.

 

Při čekání ve frontě na zmrzlinu jsem měl sto chutí dát si jeden z místních zákusků, pralinek či makronek. Počkal jsem si ale a v Cukrárně roku 2012 si objednal kopeček stracciatelly a broskve. Jedinou kaňkou bylo, že zmrzlina právě vytažená z mrazicího boxu byla tak tvrdá, že se nedala ani nabrat. Milá cukrářka však chvilku čekání napravila s grácií a jako omluvu mi přidala kopeček malinové (pro změnu) zdarma.

 

Každým ochutnaným kopečkem se požitek násobil. Smetanovou malinu vystřídala jemná chuť stracciatelly a to vše bylo dovršeno broskvovou „bombou“, za kterou se sem, do kousku francouzské půdy uprostřed pražského centra, stojí rozhodně vypravit.

70 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

3. 2AD Tuchlovice 

Obec Tuchlovice ve středočeském kraji je pro milovníky dobré zmrzliny známým pojmem. Je zde totiž zmrzlinárna manželů Hřivňákových, kteří se již od roku 2008 zabývají výrobou zmrzliny. Pro Pražany by se však mohl zdát výlet do nedalekých Tuchlovic jen kvůli zmrzlině zbytečný (to ale rozhodně není), a tak je možnost ochutnat jejich poklady v několika cukrárnách/kavárnách/restauracích/hotelech po celé ČR. Seznam podniků se průběžně mění, ale 2AD můžete momentálně ochutnat, ať už jste z Brna, Litoměřic, Teplic, Olomouce ale také z Bratislavy. V Praze 2AD nabízí svoji zmrzlinu v 7 pobočkách. Narazil jsem na ní v nově otevřené kavárně Místo (která mě mimo jiné velmi nadchla).

 

V kavárně měli momentálně asi 6 druhů příchutí, borůvka a mango byla moje volba. Obě příchutě chutnaly stejně dobře, jako vypadaly, vysoký obsah ovoce, osvěžující chuť tak, jak by to mělo být. Borůvková mě ale tak dostala, že jsem si musel poručit další kopeček navíc.

 

59 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

2. Angelato 

Momentálně zřejmě nejznámější zmrzlinárna v Praze. Dlouhé fronty čekající až na ulici, turisté i místní, stále obměňované příchutě – to je Angelato v Rytířské ulici, pár metrů od „Václaváku“, které nedávno otevřelo svoji další (a větší) pobočku pod pražským Petřínem, na Újezdě. Frontou až na ulici se rozhodně nenechte odradit a poctivě si ji vyčkejte. Nabídka obsahuje standardně kolem 12 příchutí plus ty, které se každý měsíc obměňují. Aktuální druhy si můžete prohlídnout na webových a nebo facebookových stránkách Angelata. Nabídka je ale tak velká a především lákává, že před výlohou s kopečky si nemůžete vybrat. Řekněte si obsluze, která vám dá ochutnat z jakékoliv příchutě.

 

Chuť mého kopečku zmrzliny černého rybízu byla intenzivní a s kousky rybízu lahodná. To samé mohu říct o pistáciové, která chutnala intenzivně po oříškách. Pokud si říkáte, proč pistáciové chybí ten křiklavý zelený odstín, je to tím, že byla připravena z čerstvého materiálu, bez jakýchkoliv barviv, na které jsme občas zvyklí.


74 Kč
Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

1. Puro Gelato 

Slunce, voda, Praha – to je pražská náplavka, kam se denně v letních čase shromažďují tisíce Pražanů. Na Výtoni, kousek od železničního mostu, zde od dubna tohoto roku najdeme novou gelaterii Puro Gelato. Název gelateria, v překladu z italštiny „zmrzlinárna“ jsem uvedl záměrně. Hlavní motto, za kterým si majitelka Ludmila Straková stojí, zde je: „Nejsme zmrzlina, jsme gelato!

 

Součástí Pura je velmi vkusně zařízený interiér a stejně jako v Angelatu venkovní zahrádka s pár stoly. Pokud bych se měl zmínit o další věci, která je stejná jako v Angelatu, je to velikost „kopečků“, které zde nandávají po italsku, tzn. velkou náběrkou, žádným malým kopečkovačem. Jedním z důvodů, proč jsem poměrně nový podnik Puro umístil na samý vrchol před stálici Angelato, je celková atmosféra, kterou na vás podnik dýchne. Po několika návštěvách jsem si z Angelata odnesl pouze zmrzlinu a rychle pryč. Hektická atmosféra se v Puru rozhodně nekoná, a obsluha zde byla vždy velmi příjemná se zájmem trefit se zákazníkovi do chuti, aby odcházel spokojen.

 

Hlavním důvodem je však samozřejmě chuť zmrzlin, která mi v Puru chutná ještě více než už v tak téměř bezchybném Angelatu. V malinové se konal doslova výbuch chuti ovoce a nad osvěžující nektarinkovou jsem se mohl pouze rozplývat. To vše ve vynikajícím kornoutu.

 

70 Kč

Velký test pražských zmrzlin – kam zajít na to nejlepší letní osvěžení?

 

Závěrem bych rád uvedl, že ať už si dáte zmrzlinu v jakémkoliv z těchto zmíněných podniků, z žádného neodejdete zklamáni (až na Al Dolce). Pravdou však je to, že kopeček za 35 Kč v jedné části Prahy není stejný jako kopeček za 35 Kč v části jiné. Pomyslné zlato bych nejraději udělil hned celé první čtyřce, protože jsem všude ochutnal vynikající zmrzliny. Vítěz však může být pouze jeden a tím je prozatím Pure Gelato.

Kam chodíte za vaší oblíbenou zmrzlinou vy?
Al Dolce
32 hlasů
Ovocný světozor
85 hlasů
Café Prádelna
26 hlasů
Cukrárna Saint Tropez
27 hlasů
2AD Tuchlovice
29 hlasů
Angelato
314 hlasů
Puro Gelato
341 hlasů
Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Zobrazit 24 komentářů
Diskuse
nebo odeslat jako anonym
24 komentářů
Seřadit komentáře podle oblíbenosti času přidání
avatar
sadasch19. srpen 2015, 13:30

Doporučuji navštívit Vanille. na Náměstí Míru ! Vyzkoušel jsem v Praze jak Angelato, tak Puro ( příliš sladká chuť zmrzliny podle mě), ale Vanille. je pro mě volbou No.1 !

5 Odpovědět · Nahlásit
avatar
ventilcek18. srpen 2015, 11:34

Puro Gelato mam rad, mam to takmer pod oknami, cucoriedkova bola fantasticka, ale cokoladova musim povedat ze za vela nestala, prisla mi jak z prasku a vody, ale bolo to druhy den co otvorili, tak snad sa to zmenilo,inac, obsluha, interier, vsetko super ;-)

4 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Vítek20. srpen 2015, 8:47

a co třeba Creme de la creme?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Jano18. srpen 2015, 10:42

IF Café ?
http://ivetafabesova.cz/info/9-if-cafe

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
lg30. srpen 2015, 22:54

Pane, zapomněl jste na pravou italskou zmrzlinárnu vlastněnou opravdovým ITALEM (rodákem s Belluna) a sice GELATI v OC Arkády Pankrác. Bohužel v Česku si na italskou zmrzlinu hraje hodně lidí...

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
lg30. srpen 2015, 22:56

* z Belluna

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
hmm18. srpen 2015, 17:35

2€ za 2kopceky???? :D:D:D top kokoti

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
JjrM19. srpen 2015, 20:45

lebo u nas v ba to tak nestoji :D

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
gelato maker18. srpen 2015, 21:03

Velká škoda, že zde chybí několik dalších výborných pražských gelaterií, které by se měly umístit na prvních příčkách. Tyhle články vždycky "smrdí" tím, že si je někdo objedná. I když souhlasím s výběrem prvních příček z výše jmenovaných ...

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Lenka Miličová, Prádelna café19. srpen 2015, 14:28

Jen pro upřesnění má v Prádelna café autor v misce sorbety, nikoli krémové zmrzliny. Cena za dva kopečky CZK 34 nebo 44, podle druhu.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Anjunja19. srpen 2015, 16:22

Puro Gelato bych po zkušenosti nikdy nedala nad Angelato. Souhlasím že prostředí je stylové a atmosféra celkem fajn bez nějakých hektických dlouhých řád a čekání, ale... obsluha byla zmatená, jejich způsob objednávání je pro mě nesmyslný a když teda zaplatíš a v prázdném krámě čekáte až si vás klučina, který by vám tu "gelato" měl nandat, všimne protože tupě kouká skrze vás je dost trapné =) Zmrzlina jako taková je pro mě taky oproti angelatu průměr - nevýrazné chutě...

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
kacik19. srpen 2015, 19:09

nejvic me dostavaji ty domrti oskrabany kopecky zmrzliny za xy penez !

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
12319. srpen 2015, 19:37

U hajka nejlepsi zmrzlina co jsem kdy mel,hlavne bananova

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Tru$ard24. srpen 2015, 14:09

skoda ze krstny zomrel.. mal by som vlastnu zmrzlinaren

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
puk21. srpen 2015, 8:45

KOUN

-1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Andy18. srpen 2015, 15:13

Jezis maria.. Autor mal volit popularnejsie prichute- cokoladova, karamel, jablko, káva.. yogurt, oriesky..

-1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
zklamany angelatem18. duben 2016, 20:38

Do Angelata určitě už ne: Vanilková nechutnala po vanilce ani smetaně, ale nijak, navíc s chemickým ,,ocasem“. Pistáciová zmrzlina chutnala slaně, ne sladce. Navíc obsahovala ledové krystaly vody. Od tak drahé zmrzliny bych skutečně čekal kvalitu a ne kopec hmoty bez chuti!

-2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
booster18. srpen 2015, 16:50

nevedia co by zato pytali 75korun za zmrzlinu to uz mas pomaly menu niekde a nie zmzlinu

-3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Tomas19. červenec 2016, 13:01

Protože je to za zmrzlinu a ne za napodobeniny ty chytráku. Nehledě na to, že v Praze se za stejnou prodává i humus jako Adria, Carte d´or a podobné chemické napodobeniny. Nehledě na to, že 2 "kopečky" resp. porce v těch top zmrzlinárnách jsou jako 3-4 jinde... ale to kolenovrt ze Slovenska nemůžu pochopit, co... U Kouna taky nestojí 40 centů.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
NooN18. srpen 2015, 17:12

Vies ako sa vravi:
Z hovna bic neupleties...

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
booster18. srpen 2015, 18:26

tak si predstav ze niekedy sme dokazali kupovat kopcek zmrzliny za 15centy tak preco teras aj za ten najhnusnejsi bordel musim platit 40centov? naklady nestupli v nicom mozno tak klesli lebo ani ta zmzlina nieje taka aka byvala

2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Tomas19. červenec 2016, 13:02

Náklady nestouply? Jsi zamrzl před 20 lety?

0 Odpovědět · Nahlásit
Kuban Syqwn18. srpen 2015, 12:21

:DDD normalne ze test pražskych zmrzlin :D odpadnem... asi sadnem na prvyv lak do prahy, dam si zmrzku za 75Kč a hybaj ho domov :D

-7 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Alirael18. srpen 2015, 13:38

vies, ono tisicky ludi sa rozhodlo opustit mamkin byt a vyjst aspon trochu do sveta, preto je v Prahe viac nez dost slovakov, ktorych to moze zaujmat.

20 Odpovědět · Nahlásit
Odebírej REFRESHER videa